Friss hírek

2009.04.29. 14:31

SERTÉSINFLUENZA - Új bizonyított megbetegedések Nagy-Britanniában, Spanyolországban és Ausztriában

<p>Három újabb megerősített sertésinfluenzás esetről tudnak Nagy-Britanniában - ezt maga a miniszterelnök, Gordon Brown jelentette be szerdán.</p>


Az Egészségügyi Világszervezet kedd esti hivatalos összesítésében még csak 2 brit bizonyított megbetegedés szerepelt.

Az egyik új beteg egy 12-éves kislány a délkelet-angliai Torbayben, a másik kettő felnőtt Birminghamben, illetve Londonban.

Mindhárom páciens a közelmúltban Mexikóban járt, ahol az új sertésinfluenza-vírus először felbukkant. Mindannyiuknak csak enyhébbek a tüneteik, és jól reagálnak a kezelésre, mondta a brit kormányfő. A beteg kislány iskoláját átmenetileg bezárták, a tanulónak antivirális gyógyszert adnak.

Brown közölte, hogy Nagy-Britannia 35 millióról 50 millió adagra akarja felemelni az antivirális gyógyszertartalékát. Az egészségügyi dolgozók számára több millió orrszájmaszkot rendeltek. A brit repülőtereken és más határátkelőhelyeken erősítették az ellenőrzést.

Spanyolországban 2-ről 4-re emelkedett a bizonyított sertésinfluenzás megbetegedések száma, jelentette be szerdán az egészségügyi minisztérium. A feltételezett esetek száma pedig 32-ről 59-re nőtt.

"A betegek állapota nem súlyos, jól reagálnak a kezelésre" - tette hozzá a közlemény.

Spanyolországban hétfőn jelentették be az első bizonyított megbetegedést, ezzel Spanyolország volt az első európai állam, ahol a sertésinfluenza felbukkant.

Az osztrák egészségügyi minisztérium szerdán bejelentette az első bizonyított ausztriai sertésinfluenzás esetet. A beteg egy 28 éves nő, akinek pozitív a tesztje.

A nő nemrég Guatemalában járt, és útközben megállt Mexikóban.

Négy másik sertésinfluenza-gyanús páciens lelete negatív lett. Három bécsi volt, egy felső-ausztriai.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!