Friss hírek

2009.04.30. 08:07

SERTÉSINFLUENZA - Magyarországon is szigorították az ellenőrzéseket

<p>Továbbra sincs sertésinfluenza-gyanús eset Magyarországon - mondta el a Független Hírügynökségnek csütörtök reggel az egészségügyi miniszter azt követően, hogy a WHO szerda este 5-ös fokozatúra emelte a készültséget. Az 5-ös fokozatot akkor vezetik be, amikor egy WHO-régión belül legalább két országban tartós a vírus emberről emberre való terjedése - jelen esetben ez Mexikó és az Egyesült Államok. A WHO vezetője, Margaret Chan felszólította a világ országait, hogy azonnal kezdjék alkalmazni a világjárvány esetén eltervezett szükségintézkedéseket.</p>

Székely Tamás elmondta, a szigorításnak megfelelően csütörtöktől a ferihegyi repülőtéren is felszerelik azokat a hőérzékelő kamerákat, amellyel a lázas betegeket tudják kiszűrni az érkezők közül. Egyúttal mindenki számára kötelezővé válik az ellenőrző pultoknál jelentkezni azok közül, akik a fertőzés által érintett országokból érkeznek hazánkba. Ez azt jelenti, hogy a reptéri ellenőrző pontokon már nem csak azok adatait kérik el, akik Mexikóból, az Egyesült Államokból és Kanadából érkeznek Magyarországra, hanem azokét is, akik olyan országból jönnek, ahol már kimutatták a vírust. Székely Tamás hangsúlyozta, a reptéren elegendő személyzet áll rendelkezésre ahhoz, hogy folyamatosan ellenőrizni tudják a beutazókat.

Az 5-ös fokozat bevezetése miatt összehívták a kormányzati koordinációs bizottságot is, amely a további teendőkről egyeztet majd. Emellett a mentőszolgálatot is értesítették arról, hogy fel kell készülnie a gyanús esetekre annak érdekében, hogy el tudják szállítani ezeket az embereket a kijelölt egészségügyi intézménybe, így a budapesti Szent László kórházba - mondta Székely Tamás.

Az egészségügyi miniszter csütörtökön délelőtt Luxemburgba utazik az európai egészségügyi miniszterek tanácskozására, amelyen értékelik a kialakult helyzetet és a további teendőkről döntenek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!