Friss hírek

2009.04.30. 12:42

SERTÉSINFLUENZA - Kínának segít majd a SARS-ban és a madárinfluenzában szerzett tapasztalat

<p>Kínának - amikor eléri majd a sertésinfluenza - segíteni fog az a tapasztalat, amelyet a SARS (atipikus tüdőgyulladás) és a madárinfluenza elleni küzdelemben szerzett - jelentette ki csütörtökön Csen Csu egészségügyi miniszter.</p>

"Mi már túl vagyunk a SARS-vizsgán, az elmúlt néhány évben pedig tapasztalatot gyűjtöttünk a madárinfluenzával mind a megelőzés, mind az ellenőrzés terén" - mondta a kínai miniszter.

"Biztosak vagyunk abban, hogy képesek vagyunk megelőzni és ellenőrizni a sertésinfluenzás emberi fertőzéseket" - fogalmazott a miniszter.

Nem sokkal előbb figyelmeztették kínai vezetők a lakosságot, hogy a sertésinfluenza kínai megjelenésének valószínűsége nagyon magas, mivel a május 1. miatt hosszabb hétvégén nagy lesz a lakosság mozgása.

A SARS (atípusos tüdőgyulladás) 2003-ban söpört végig Kínán és 30 más országon, és a WHO adatai szerint több mint 800 emberéletet követelt.

Kína kezdetben leplezte a járványt, amiért heves bírálat érte. Azóta Kínában többször tört ki madárinfluenzajárvány. A H5N1-es vírustól 2009-bn 5 ember vesztette életét.

A hatóságok számos biztonsági intézkedést vezettek be a SARS és a madárinfluenza ellen. A repülőtereken mindennaposak a láz-ellenőrző készülékek, gyorsan, zökkenőmentesen intézik a betegek karantén alá helyezését.

Kína tömegesen oltja madárinfluenza ellen az egészséges baromfiállományt, a fertőzött szárnyasokat pedig megsemmisítik.

A sertésinfluenza feltételezések szerint 84 emberéletet követelt Mexikóban, ahonnan a betegség kiindult. A szomszédos Egyesült Államokban egy halálos áldozat van már.

A fertőzés nagyon gyorsan terjedt szét a világ sok országában.

Az egészségügyi világszervezet (WHO) szerdán este 5-ösre emelte a sertésinfluenza-járvány besorolását a 6-fokozatú riasztási skálán. Az 5-ös fokozat azt jelenti, hogy bármikor bekövetkezhet a világjárvány, és már csak kevés idő áll rendelkezésre a korábban eltervezett szükségintézkedések bevezetésére.

A WHO vezetője, Margaret Chan felszólította a világ országait, hogy azonnal kezdjék alkalmazni a világjárvány esetére eltervezett szükségintézkedéseket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!