Friss hírek

2009.04.30. 16:43

SERTÉSINFLUENZA - EüM: Aki nem beteg, ne szedjen gyógyszert

<p>Az Egészségügyi Minisztérium (EüM) ismét arra hívja fel a figyelmet, hogy indokolatlanul senki se szedjen vírusellenes készítményeket, mert a sertésinfluenza egyelőre nem érte el Magyarországot, nem tudnak itthon betegről, közvetlen járványveszély nincs. A ferihegyi repülőtéren szigorították a fertőzött térségekből érkező utasok beléptetését azután, hogy az Egészségügyi Világszervezet szerda éjszaka négyesről ötösre emelte a sertésinfluenza veszélyének súlyosságát jelző riasztási szintet. Utazási szigorítás, határzár ugyanakkor egyelőre nincs, de a tárca azt ajánlja: akinek nem sürgős, lehetőleg ne utazzon fertőzött helyekre, így Közép-Amerikába és az Egyesült Államokba.</p>

Kockázattal jár a túl hamar megkezdett gyógyszerezés, ilyen például a rezisztencia kialakulása, amikor az adott készítmény hatástalan lesz a betegnél - egyebek mellett erre figyelmeztetett csütörtökön Vojnik Mária egészségügyi államtitkár. Itthon az influenzavírus elleni készítmények közül egy tablettához lehet hozzáférni, de ez vényköteles, és a vonatkozó jogszabály szerint az orvos csak betegségre írhatja fel, utazáshoz vagy például tartalékoláshoz nem. Ha a szabályt megszegik, az orvos büntetésre számíthat, akárcsak más gyógyszerek nem megfelelő felírása esetén - hangzott el a tájékoztatón.

Az országos tisztifőorvos szerint gyógyszerszedéssel az influenzát megelőzni nem lehet, csak enyhébb lefolyásúvá lehet tenni a betegséget, ha megjelenik. Falus Ferenc elmondta azt is: itthon a járványügyi helyzet egy nap alatt nem változott, de megnőtt a betegség behurcolásának veszélye, ezért volt szükség újabb intézkedésekre, valamint folytatják az úgynevezett pandémiás felkészülést. Tömegrendezvényekre azonban nyugodtan lehet menni, az új influenzavírus megjelenése miatt például nem kell kihagyni pénteken a Majálist, de a higiéniai szabályokat érdemes betartani.

A ferihegyi reptéren csütörtöktől bevezetett szigorított intézkedésekről az egészségügyi államtitkár elmondta: az ÁNTSZ rögzíti a fertőzött térségekből, országokból érkezők adatait - elsősorban az Észak- és Közép-Amerikából jövőkét, akiknek még a csomagfelvétel és a vámvizsgálat előtt jelentkezniük kell a reptéri egészségügyi szolgálatnál. A 24 órás orvosi szolgálat mellett csütörtöktől, reggel 6-tól 24 óráig megerősített szolgálatot is tart itt az ÁNTSZ.

A reptéren felállított hőkamerák nem diagnosztizálnak, csak a 38 foknál magasabb testhőmérsékletű személyeket szűrik ki. A kamerás vizsgálat után az egészségügyi személyzet foglalkozik ezekkel az utasokkal, akik ilyen járványügyi helyzetben nem vonhatják ki magukat a kötelező vizsgálat alól - tette hozzá Vojnik Mária.

Az oltóanyag itthoni gyártásának megkezdéséhez szükséges vírustörzs érkezéséről továbbra is csak annyit tudni, hogy az napokon belül várható. Arról viszont nem beszélnek, hogy milyen úton érkezik majd Magyarországra. Ha megjön, haladéktalanul megkezdik a vakcina előállítását, és nagyjából 2 hónapon belül beadható védőoltás áll Magyarország rendelkezésére, valószínűleg a világon elsőként - fogalmazott Bujdosó László, a Nemzeti Pandémiás Bizottság elnöke.

Az ötös fokozatú riasztást akkor rendelik el, amikor az adott betegség ugyannak a térségnek több mint két országában önálló gócokban alakul ki - ez megtörtént Mexikóban és az Egyesült Államokban. A hatos fokozatú riasztást akkor rendelik el, amikor a humán influenzavírus fokozott intenzitással folyamatosan terjed a lakosság körében, ekkor már járványról beszélnek, és mindez egészségügyi-járványügyi intézkedések sorozatát jelenti.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!