Friss hírek

2009.04.30. 12:47

Politikusok vitatkoznak az itthoni gyógyszerkészletek nagyságán és a felkészülésen

<p>Mikola István szerint nincs itthon elég gyógyszer, amellyel az influenza kezdetén meg lehetne akadályozni a betegség kifejlődését, ezért fel kell tölteni a vírusellenes készítményekből álló készletet. Az új védőoltás előállításával kapcsolatos lépéseket is fel kell gyorsítani - mondta az ellenzéki szakpolitikus csütörtökön, aki szorgalmazta, hogy ne legyen államtitok az, mekkora mennyiségű és összetételű gyógyszer van a készletekben. Az Országgyűlés Egészségügyi bizottságának szocialista elnöke szerint van itthon elég antivirális szer, a készletek rendben vannak, és Magyarország nem késett eddig a felkészülésben, mindent megtettek, amit a szabályok előírnak. Kökény Mihály azt mondta, hogy higgadt, felelős, szakmai kommunikációra van szükség a sertésinfluenza ügyében, és a politikának nem kell ebbe beleszólnia.</p>

Mikola István politikusként és szakemberként - infektológusként - is beszélt csütörtökön újságíróknak a sertésinfluenzáról, amelynek megnevezése megtévesztő, mivel sertéshús fogyasztásával egyébként nem kapható el. A vírus emlős szervezetben jött létre, sertés- madár- és humán influenzavírus genetikai állománya jelent meg egy új kórokozóban - magyarázta. Szakmai tapasztalataira hivatkozva mondta azt, hogy a hagyományos influenza elleni oltóanyag nyújthat bizonyos fajta védettséget az új vírus ellen is, szorgalmazta ezért a raktáron lévő vakcinák felhasználását, vagyis az úgynevezett átoltottság növelését.

Az Országgyűlés Egészségügyi bizottságának fideszes alelnöke saját információira hivatkozva mondta azt, hogy itthon kevés vírusellenes gyógyszer van készleten, be kell ezért szerezni a hiányzó mennyiséget, mivel a megfelelő készítmények csak akkor hatnak, ha a betegség kezdetén beadják azokat. Egy bizonyos gyógyszerről biztosan tudják, hogy hat az új vírus ellen is - jegyezte meg, a név említése nélkül. A készletek nagysága és összetétele államtitok, miközben Mikola István szerint a világ hírügynökségei sorban teszik közzé a különböző országokban az influenzaellenes gyógyszerek számát, a tartalékokat, készleteket. Úgy vélte: az embereknek joga van tudni az itthoni készletek nagyságáról, az idei kapcsolódó információkat "fel kell szabadítani".

Itthon egyedülálló gyártósor van ahhoz, hogy az Egészségügyi Világszervezettől (WHO) érkező vadvírusból rövid idő alatt oltóanyagot állíthassanak elő. Ez a folyamatot is fel kell gyorsítani, valamint javítani kell az ellátórendszeren: most jóval kevesebb ugyanis a kórházi ágy a fertőző osztályokon, és a dolgozók egészségügyi védelmét ugyancsak meg kell oldani - tette hozzá.

Az Országgyűlés Egészségügyi bizottságának szocialista elnöke Mikola István tájékoztatója után azt mondta: Magyarország a WHO és az EU iránymutatása szerint jár el a védekezésben és a felkészülésben, eddig semmivel sem késtek. Sem alulértékelni, sem túlreagálni nem szabad a helyzetet, higgadt szakmai munkára van szükség, politika nélkül - tette hozzá.

Kökény Mihály szerint antivirális szer van elég itthon, a tartalékokat a szabályok szerint gondozzák, a fertőző betegségek ellátására szakosodott Szent László Kórház kapacitása is megfelelő. A politikus nem tud arról, hogy más országokban nyilvánosságra hoznák a készletekkel kapcsolatos adatokat, ilyen közléssel ő nem találkozott, ráadásul mindez a gyártók üzleti érdekeinek is ellent mondana - jegyezte meg.

Felhívta a figyelmet arra, hogy feleslegesen senki se "spájzoljon" be ilyen vírusellenes gyógyszerekből, amelyek nem gyógyítanak, csak a tüneteket enyhítik. Ha ilyen készítményekből ráadásul túl sokat szednek be, fennáll a rezisztencia veszélye, vagyis hatástalanok maradnak - tette hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!