Friss hírek

2009.04.16. 15:30

OLIMPIA - Japán mindent megtesz a 2016-os olimpiáért

<p>Mindent megtesz Japán annak reményében, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végül Tokiónak adja a 2016-os ötkarikás játékok rendezési jogát. Aszó Taró, a távol-keleti ország miniszterelnöke csütörtökön a NOB megfigyelőcsoportjának megígérte: mindent felépítenek és mindent megcsinálnak az olimpiára, kerül amibe kerül.</p>

Tokió jelenleg a legnagyobb favoritja az olimpiai pályázatnak az előrejelzések szerint és ezt csak tovább erősítették a miniszterelnöki ígéretek.

A japán pályázatban kritikus szerepet játszik a közlekedés, ebben azonban Tokió verhetetlen, a japán főváros rendelkezik ugyanis a legfejlettebb tömegközlekedéssel a világon. Az utazás amúgy sem lenne megterhelő, a tervek szerint ugyanis minden létesítmény maximum nyolc kilométerre lenne a fő stadiontól. A legnagyobb arénát egyébként 100 ezer férőhelyesre tervezik és napelemekkel is ellátnák, amelyből áramot termelnének. A környezetvédelem amúgy is fő szempontja a japánoknak, az evezésnek, a lovassportoknak és a kerékpár-pályának helyet adó szigetecskét például feldolgozott hulladékból építenék meg.

A 34 létesítményből egyébként 23 már jelenleg is készen van, így Japán teljesen felkészülten várhatja a NOB októberi szavazását, amelyen kiválasztják a 2016-os olimpia házigazdáját. A játékokra egyébként Chicago, Rio de Janeiro és Madrid pályázik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!