Friss hírek

2009.04.04. 15:06

Nyugat-balkáni vízum-könnyítést javasolnak az uniós NATO tagállamok

<p>A nyugat-balkáni országokkal szembeni vízumrendszer könnyítéséről készít jelentést az európai bizottság május elsejére - mondta el a Független Hírügynökségnek a magyar külügyminiszter szombaton Strasbourgban a NATO-csúcson. Az erről szóló kezdeményezést összesen nyolc Európai Uniós és egyben NATO-tagállam képviselői írták alá a NATO megalakulásának 60. évfordulója alkalmából tartott csúcsértekezleten.</p>

Göncz Kinga elmondta: Magyarország mellett Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Olaszország, Szlovákia és Szlovénia jegyzik a dokumentumot, amely felkéri az európai bizottságot, hogy május 1-ig készítsen jelentést és ajánlást a nyugat-balkáni országok(Macedónia, Bosznia-Hercegovina, Szerbia, Koszovó, Montenegró) vízumrendszerének könnyítéséről.

Göncz Kinga a Független Hírügynökség kérdésére elmondta azt is: bár a tárgyalások még folynak, de jó esélyt lát arra, hogy Fogh Rasmussen dán miniszterelnök legyen augusztus 1-től a NATO új főtitkára.

A péntek esti egyeztetésen Rasmussen jelölését Törökország nem támogatta, mert Dánia még nem kért nyilvánosan bocsánatot a 2005-ben nagy port kavart Mohamed-karikatúrák miatt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!