Friss hírek

2009.04.18. 10:12

Nem volt egyetértés a CIA-n belül a kemény vallatásról

<p>Magas beosztású CIA vezetők döntöttek az egyik állítólagos al-Kaida tag elleni kemény vallatási technikák alkalmazása mellett annak ellenére, hogy maguk a kihallgatást végző nyomozók ezzel nem értettek egyet - írta szombati számában a The New York Times (NYT). Egy másik lapból, a The Washington Postból (WP) pedig az derül ki: a pszichológus adhatott tippeket a rab lelki és testi megtörésére.</p>

A NYT szerint annak ellenére rendelték el például a waterboarding-technika bevetését, hogy a nyomozók úgy vélték: a rab, Abu Zubaidah már mindent elmondott, amit tudott.

Az NYT meg nem nevezett titkosszolgálati források és a nemrég nyilvánosságra hozott titkos washingtoni dokumentumok nyomán arra a következtetésre jutott, hogy Zubaidah sokkal értékesebb és használhatóbb információkkal szolgált, amíg normálisan bántak vele. A keményebb vallatási technikák emellett fogvatartóiban is rossz érzéseket keltettek. A vízbefojtást szimuláló waterboarding mellett dobozba zárták Zubaidah-t, és a falhoz csapták.

A The Washington Post című lap ugyancsak foglalkozik Zubaidah-val. Értesülésük szerint a CIA első lépésként két emberre korlátozta a rab kapcsolatrendszerét: kihallgatójára és pszichológusára. Elképzelhető, hogy maga a pszichológus adott gyakorlati tanácsokat arra vonatkozóan: hogyan lehet a leghatékonyabban megtörni Zubaidah-t pszichésen és fizikálisan. Vallatása során fölhasználták például azt az információt, hogy félt a rovaroktól - írta a Post.

George Bush volt amerikai elnök maga mondta a 2002-ben elfogott Zubaidah-ról, hogy ő volt Oszama bin Laden al-Kaida vezető "hadműveleti parancsnoka". Más washingtoni vezetők is úgy nyilatkoztak róla, hogy bin Laden bizalmi embere, és kucsfontosságú szerepe volt a 2001 szeptember 11-i terrortámadás megtervezésében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!