Friss hírek

2009.04.24. 07:33

Nem is annyira beteg az utazáshoz a feltételezett náci háborús bűnös

<p>Egészségi állapota nem indokolja, hogy megakadályozzák John Demjanjuk kiszolgáltatását Németországnak. Az amerikai Igazságügyi Minisztérium szerint a náci háborús bűnökkel vádolt 89 éves férfi április 14-ei kiadatása csak néhány órán múlt.</p>

Az amerikai igazságügyi tárca szerint kiadható Németországnak John Demjanjuk, akit azzal vádolnak, hogy a II. világháború idején 29 ezer ember meggyilkolásában segédkezett lengyelországi haláltáborok őreként. A tíz éve tartó ügy legutóbb néhány hete került az újságok címlapjára, amikor egy ohiói bíróság helyt adott annak a véleménynek, miszerint a most 89 éves férfi egészségi állapota nem teszi lehetővé a jogi procedúra folytatását, mert az utazás kínzással felérő fájdalmakat okozna Demjanjuknak. A döntés alig néhány órával azelőtt született, hogy a világégés vége óta az Egyesült Államokban élő férfit feltették volna egy Németországban tartó repülőre.

A minisztérium szerint a bíróságnak felül kellene vizsgálnia álláspontját. Washington szerint Demjanjuk elég jól van ahhoz, hogy elrepülhessen, sőt kényelmesen utazhatna, és orvosi kíséretet is kapna. "A bérelt Gulfstream gépen ágyban fekve tenné meg az utat" - teszi hozzá a közlemény.

Demjanjuk tagadja, hogy részt vett volna Treblinkában, Sobiborban és Majdanekben foglyok legyilkolásában. Az egykori autógyári munkás szerint a II. világháború nagy részét szovjet hadifogságban töltötte. Az akkor történtek miatt Izraelben már 1988-ban halálra ítélték, de az ottani legfelsőbb bíróság megsemmisítette az ítéletet, mert kétségek merültek fel személyazonosságát illetően.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!