Friss hírek

2009.04.11. 05:47

Nem ad díszdoktori címet Obamának az arizonai egyetem

<p>Nem hajlandó díszdoktori címet adni az amerikai elnöknek az Arizonai Állami Egyetem (ASU) - értesült pénteken az AFP francia hírügynökség. Barack Obama májusban látogat az egyetemre, hogy az első afroamerikai elnökként tartson hagyományos beszédet.</p>

A tiltakozások ellenére az egyetem vezetése hajthatatlan. Bár régi hagyomány az amerikai egyetemeken, hogy ezt a címet adják annak a jelentős, Amerika számára meghatározó személyiségnek, ha beszédet tart náluk, az ASU megtörte a tradíciót. Az egyetem szóvivője szerint azért, mert Obama semmit nem tett, amivel kiérdemelné a címet, még ha ő az első afroamerikai elnök, és két sikerkönyve is van már." Az a gyakorlat, hogy az egyéni teljesítményt ismerjük el, vagy az, hogy valaki régóta egy jelentős pozícióban van. Az elnökre még egyik sem érvényes, ezért nem adunk neki címet elnöksége elején "- mondta Sharon Keeler.

Az egyik helyi lapnak viszont azt nyilatkozta az ASU elnöke, Michael Crow, hogy az egyetem vezetése eleve nem akar címet adni politikusnak. " Amikor az egyetem élére kerültem, azt mondtam, hogy nem adunk díszdoktori címet hivatalban lévő politikusoknak és adományozóknak."
Az ASU korábban adott tiszteletbeli címet költőnek, filmrendezőnek, szupermarket tulajdonosnak, és persze olyannak is, aki pénzt adott az egyetemnek, sőt még a navajo indiánok egyik volt vezetőjének is.

A helyi lapok bírálják az ASU vezetőit. Az East Valley Tribune azt írta, hogy az ASU döntése beszennyezi egy kiváló intézmény képét. A lap szerint Barack Obama május 17-én elmegy az indianai Notre Dame egyetemre (UND), amely viszont már bejelentette, hogy díszdoktorrá avatja az elnököt, mert az UND "megértette, mit jelent az, ha valaki a politikai hatalom és a közszolgálat legmagasabb pozícióját érte el".

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!