Friss hírek

2009.04.04. 16:24

NATO-csúcs: Rasmussen az új NATO-főtitkár, hotelt gyújtottak fel a strasbourg-i tüntetők

<p>A dán miniszterelnök, Anders Fogh Rasmussen lesz a NATO új főtitkára - jelentette be szombaton Strasbourgban Jaap de Hoop Scheffer, a szervezet július végén leköszönő vezetője. Eközben a tüntetők egy strasbourgi hotel földszintjén gyújtottak tüzet a csúcstalálkozó helyszínén.</p>

Törökország az utolsó pillanatig ellenezte, hogy a dán kormányfő legyen az új NATO-főtitkár, de az atlanti szervezet vezetőinek sikerült meggyőzniük Ankarát, hogy ne vétózzák meg Rasmussen jelölését.

A NATO-csúcsot lezáró sajtótájékoztatón Jaap de Hoop Scheffer mellett ott volt Nicolas Sarkozy francia elnök és Angela Merkel német kancellár. A politikusok elmondták: az augusztusi, afganisztáni elnökválasztás idejére még több, csaknem ötezer plusz NATO-katonát küldenek a térségbe - ehhez a többi között Németország, Spanyolország és Portugália járult hozzá.

Eközben a NATO-csúcs ellen demonstrálók több helyen gyújtogattak Strasbourgban: egyebek mellett felgyújtották az egyik szálloda földszintjét, a tűzoltóknak sikerült rövid idő alatt elfojtaniuk a lángokat.

Csaknem 100 maszkos tüntető garázdálkodott egy strasbourgi kápolnában és megrongáltak egy gyógyszertárat is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!