Friss hírek

2009.04.22. 13:58

Napkollektort kapcsoltak a Távhő melegvízéhez Gazdagrét egyik tízemeletes házában

<p>A Távhő melegvíz szolgáltatását napkollektorral egészítették ki a fővárosi Gazdagréten, a Regős utca egyik 120 lakásos, tízemeletes házában. Az épület komplex energiatakarékossági felújítása során, támogatással szerelték fel a 36 db napkollektort a tetőre. A melegvíz-díj 50-60 százalékát spórolhatják meg a lakók, a beruházás 3-4 év alatt megtérül. Az ünnepélyes átadást szerdán tartották.</p>

A napkollektorokat kb. három hét alatt szerelték fel, és állították üzembe. Nemcsak nyáron, hanem télen is üzemelnek, kb. 40 kW/h-val melegítenek. A hőt egy hőcserélőn keresztül adják át a Távhő melegvízének. Az átadáskor 78 fokosra melegítették fel a vizet.

Napkollektor emeletes házak tetején már van több helyen is, de ez az első alkalom, hogy a Távhő melegvízéhez kapcsolják hozzá - mondta a Független Hírügynökségnek Horváth János, székesfehérvári és budapesti székhelyű Spring Solar ügyvezető igazgatója.

A szigeteléssel és ablakcserével együtt a beruházás 145 millió forintba került. Ezen belül a napkollektor költsége 28 millió forint. A szükséges pénz 1/3-ad részét az állam, 1/3-ad részét az önkormányzat, és 1/3-ad részét a társasház fizette - tudtuk meg Sárközi Gábortól, a társasház közösképviselőjétől.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!