Friss hírek

2009.04.07. 09:17

Nagysebességű internethálózatot épít Ausztrália, milliárdos költséggel

<p>Az ausztrál kormány az egész országot lefedő, nagysebességű internethálózat kiépítéséről tett bejelentést kedden. A Kevin Rudd ausztrál kormányfő által az "ország legnagyobb infrastrukturális programjaként" jellemzett project 43 milliárd ausztrál dollárba (6800 milliárd forint) kerül majd. A balközép kormány egyik választási ígérete volt a szélessávú hálózat kiépítése.</p>

"A lassú internethálózat visszafogja nemzetgazdaságunkat" - jelentette ki az ausztrál kormányfő, "holtághoz" hasonlítva a jelenlegi ausztrál hálózatot. Az ausztrál kormány eredetileg magáncégeket akart megbízni a hálózat kiépítésével, de egy szakértőkből álló testület ajánlását elfogadva saját kezébe vette az ügyet, megszüntetve a kiírt tendereket.

Rudd elmondása szerint egyik ajánlat sem nyújtott megfelelő értéket az ausztrál adófizetők pénzéért, ezért a kormány - magánvállalatokkal együttműködve - létrehoz egy céget, amely egy sokkal fejlettebb szélessávú hálózatot épít majd ki. A terv szerint száz megabit per másodperc sebességű internetelérése lesz az ausztrál otthonok és üzletek kilencven százalékának, míg a többi helyen 12 megabites hálózatra csatlakozhatnak.

A hálózat kiépítését jövő év elején kezdik meg. A kormány kezdésnek 4,7 milliárd ausztrál dollárt (745 milliárd forint) fektet be a projectbe, amelybe nyolc év alatt összesen 43 milliárd ausztrál dollárt invesztál a kormány és az abban részt vevő vállalatok. Rudd elmondta, hogy a kormány a hálózat kiépítése után öt évvel el fogja adni részesedését.

A hálózatépítés a kormány közlése szerint 37 ezer munkahelyet teremt majd.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!