Friss hírek

2009.04.08. 12:23

Moldova szerint Románia áll a tüntetések hátterében

<p>Kiutasították szerda reggel a Moldovai Köztársaságból Románia chisinau-i nagykövetét - jelentik a román hírügynökségek. A moldáv kormány emellett vízumkötelezettséget vezetett be a román állampolgárokkal szemben. Vladimir Voronin moldovai elnök azzal vádolta Romániát, hogy Bukarest áll chisinau-i parlament és az elnöki hivatal keddi feldúlását eredményező tüntetések hátterében.</p>

Vladimir Voronin szerdán azt állította: Románia áll a demonstráció mögött, amelynek idején egy ember meghalt és a több mint harmincan megsérültek. Hozzátette: a tüntetések szervezőit ismerik, többségük azonban már elmenekült - írják a RIA Novostira hivatkozva a román hírügynökségek. Az államfő szerint eddig 118 embert vettek őrizetbe a zavargások miatt. Az AFP hírügynökség azt állítja: Voronin - akinek kedden lejárt az elnöki megbízatása - erőszakos hatósági fellépéssel fenyegetőzik arra az esetre, ha folytatják a tiltakozásokat.

Szerda délelőtt körülbelül négyszáz ellenzéki tüntető gyülekezett Chisinau központjában. A hatóságok lezárták a fővárosba vezető utakat, hogy megakadályozzák újabb demonstrálók érkezését.

Chisinauban kedden a választási eredmények miatt robbant ki heves diáktüntetés. A vasárnapi választásokon ismét abszolút többséget szerzett a Kommunista Párt, az ellenzék szerint azonban ezt választási csalással érhette el. Több száz fiatal megtámadta a parlament épületét, amely egyik szintjét este már teljesen beborítottak a lángok. Behatoltak az elnöki hivatalba, ahol tönkretették a berendezést. A rendőrök könnygázt és vízágyúkat vetettek be a tüntetők megfékezésére.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!