Friss hírek

2009.04.07. 18:14

MOK: Fizessék ki a HospInvest kórházaiban dolgozók elmaradt bérét

<p>A Magyar Orvosi Kamara (MOK) arra kéri a HospInvest hitelezőit, hogy legyenek belátással a cég által üzemeltetett kórházak dolgozói iránt, és fizessék ki a bérüket még az ünnepek előtt. Ha kell, a hitelezők kerüljék meg a céget, de az orvosoknak és a személyzetnek meg kell kapniuk a pénzt, amiért megdolgoztak, különben családok ezrei kerülnek egzisztenciális válságba - mondta a MOK elnöke keddi sajtótájékoztatóján.</p>

Éger István szerint a cég gazdasági helyzete egyértelműen bizonyítja azt, amit a szakértők már régóta mondanak. A veszteségre kódolt finanszírozásra nem gyógyír a magánbefektető; ettől javulást várni illúzió - mondta. A MOK elnöke szerint ezért súlyos felelősség terheli a kormányt és mindazokat, akik a figyelmeztetések ellenére felelőtlen döntésükkel veszélybe sodortak sok tízezer beteget és sok ezer egészségügyi dolgozót. A bérek rendezésén felül a MOK a biztonságos betegellátásra is garanciát szeretne. E téren az ÁNTSZ-ben bízik a kamara, remélhetőleg kellő hatékonysággal lépnek fel az ügyben - tette hozzá Éger István.

A HospInvest Zrt. jelenleg öt kórházat (Kiskunhalas, Hatvan, Parádfürdő, Gyöngyös, Eger), valamint négy rendelőintézetet (Százhalombatta, Jánoshalma, Kecel, Kiskőrös) üzemeltet az országban. A cég április 3-án kért csődvédelmet, miután a CIB Bank a HospInvest hitele miatt az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) által a cégnek átutalt összeget lefoglalta. Kollányi Gábor, a HospInvest elnöke a Független Hírügynökségnek akkor azt mondta: a csődvédelem azt jelenti, hogy a cég többi pénzéhez már ne lehessen hozzáférni, illetve a csődvédelem alatt ne lehessen felszámolást kezdeményezni ellenük. Az elnök szerint a még meglévő pénzeikből folytatni tudják a betegellátást, és ha késve is, de a kórházi dolgozókat ki fogják fizetni.

A keddi sajtótájékoztatón elhangzott az is: a Legfőbb Ügyészség teljes mértékben igazat adott a MOK-nak a szakmai kollégiumi választások lebonyolításával kapcsolatos törvényességi kifogásait illetően. Az ügyészség megállapította, hogy nem felelt meg a jogbiztonság, illetve a kiszámíthatóság követelményének az, ahogy az egészségügyi tárca a kollégiumi választásokat lebonyolította. A legfőbb ügyész ezért az érintett miniszteri rendelet módosítását kezdeményezte a tárcavezetőnél.

A minisztérium erre reagálva közleményt adott ki, amelyben leszögezik: a legfőbb ügyész a szakmai kollégiumok választását, annak jogszerűségét, valamint a kollégiumok legitimitását nem kérdőjelezte meg. Csupán azt kezdeményezte, hogy a legközelebbi választásokig a szavazás érvényességére vonatkozó szabályokat egészítsék ki. A minisztérium a legfőbb ügyész megállapításait tudomásul vette, a miniszteri rendeletet felülvizsgálja, a szükséges módosítások előkészítését megkezdi - közölte a szaktárca.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!