Friss hírek

2009.04.03. 07:25

Minden tizedik amerikai úgy tudja: Barack Obama muzulmán

<p>Több mint két hónappal azután, hogy Barack Obama letette hivatali esküjét, az amerikaiak 11 százaléka még mindig azt gondolja: az amerikai elnök muzulmán - derült ki a Pew Research kutatóintézet csütörtökön nyilvánosságra hozott felméréséből. A közvélemény-kutatás résztvevőinek egyebek mellett arra a kérdésre kellett válaszolniuk, hogy "Tudja-e, hogy Barack Obama milyen vallású?"</p>

A felmérésben összesen 1308 felnőtt vett részt - demokrata és republikánus szavazók egyaránt. Utóbbiak 17 százaléka vélekedett úgy, hogy Obama - akinek második keresztneve az arab eredetű Huszein - muzulmán vallású, és csak 46 százalékuk mondta azt - egyébként helyesen -, hogy keresztény. Nem vizsgáztak sokkal jobban a demokrata szavazók sem, hiszen mindössze 55 százalékuk tudta az elnökről, hogy keresztény, míg hét százalékuk úgy tudta: a demokrata elnök az iszlám hitet követi.

Az elnök muzulmán hitéről szóló pletyka egyébként a tavalyi elnökválasztási kampány idején terjedt el az Egyesült Államokban. Az Ohiói Állami Egyetem közvetlenül a november 4-i elnökválasztás után készített egy felmérést, amelyből az derült ki, hogy az amerikaiak 22 százaléka, azaz minden ötödik állampolgár úgy tudta: az új elnök az iszlám vallás követője.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!