Friss hírek

2009.04.08. 16:57

Milliárdos ingatlanos csalókat buktatott le az APEH

<p>Egy majdnem kétmilliárdos ingatlanügyben leplezett le ingatlan-beruházási csalást a napokban az APEH Közép-magyarországi Regionális Igazgatósága. A csalók különböző ingatlanok értékeit jelentősen megnövelve próbáltak áfát visszaigényelni.</p>

Az APEH revizorai egy majdnem két milliárd forintos ingatlanügylet utáni áfa visszaigénylést ellenőriztek, még a kifizetés előtt. A láncolat végső tagjánál 530 millió forint adókülönbözetet, ebből több mint 300 millió forint jogosulatlan visszaigénylést állapítottak meg. Ennek alapján 150 millió forint bírságot szabtak ki - tájékoztatott szerdán az adóhatóság.

Az APEH szerint azonos tulajdonosi körhöz tartozó, többször még azonos telephelyen is működő, szervezett társaságok adták el egymásnak az ingatlanokat. Az értékesítési láncban ezek értékét irreális mértékben megnövelték. Emiatt több társaságnál is nagy összegű visszaigényelhető adó keletkezett. A láncolatban az eladók az adójukat nagy összegű, általában építkezéssel fiktív számlákkal akarták csökkenteni.

Az ügyletekhez sok pénz kellett, a tőkét a vizsgálat szerint egy külföldön bejegyzett társaság, illetve az a mögött álló magánember adta. Ugyanaz a személy, ahová végül a nyereség is visszaért, a lánc végén.

Az APEH Közép-magyarországi Regionális Igazgatósága különösen nagy kárt okozó, bűnszövetségben elkövetett csalás és magánokirat-hamisítás gyanúja miatt tesz feljelentést a Vám-és Pénzügyőrség Közép-magyarországi Regionális Nyomozó Hivatalához.

A Független Hírügynökség információi szerint az ügyben budapesti ingatlanok érintettek, de úgy tűnik, a néhány hónapja kivizsgált ügynek egyelőre nincs köze a korábbi fővárosi ingatlanpanamákhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!