Friss hírek

2009.04.17. 10:40

Mentességet adott Obama a Bush idején "kemény kihallgatásokat" végző CIA-ügynököknek

<p>Nem büntetik meg azokat a CIA ügynököket, akik "kemény" módszereket alkalmaztak terrorista gyanús emberek kihallgatásánál az előző elnök, George Bush idején. Ezt Barack Obama amerikai elnök közölte csütörtökön.</p>

Január végi hivatalba lépése után, első intézkedései egyikeként Obama megtiltotta ezeknek a technikáknak a további alkalmazását. Ilyen volt az alvásmegvonás és a fej víz alá nyomása. Obama négy feljegyzést adott ki, amelyekben részletesen ismerteti azokat a vallatási módszereket, amelyeket a CIA használhatott a Bush-éra idején.

Jogvédő szervezetek bírálták a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) kihallgatóinak mentesítését. Az Amnesty International szerint az Obama-adminisztráció "szabaduló kártyát" adott a megmenekülésre a börtöntő" azoknak, akik kínzásokban vettek részt. Az Alkotmányos Jogok Központja nevű szervezet, amely éveken át kampányolt a "terror elleni háborúban" elfogottak jogaiért, mély csalódását fejezte ki Barack Obama döntése kapcsán.

A döntés értelmében azonban nem jár mentesség azoknak a CIA ügynököknek, akik a "határvonalakon" túl ténykedtek, és nem jár amnesztia azoknak sem, akik nem tartoznak a CIA-hoz, és benne voltak "kemény" kihallgatási ügyekben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!