Friss hírek

2009.04.15. 20:27

Menetrend a salgótarjáni üveggyapotgyár felszámolására

<p>Május elsejével kilencven dolgozót bocsátanak el a salgótarjáni üveggyapotgyárból. A termelést a jövő héten végleg leállítják, azt követően elkezdik a gyártósorok leszerelését - értesült a Független Hírügynökség.</p>

Tárgyalnak a munkavállalói képviselettel a végleges bezárásra ítélt egyetlen hazai üveggyapotgyár, az URSA Salgótarján Zrt. dolgozóinak elbocsátásáról - közölte Sarlós Gábor, az URSA-t képviselő kommunikációs ügynökség vezetője. A főbb kérdésekben már egyezségre jutottak. Eszerint a jelenleg 150 alkalmazottból 120-at elbocsátanak, közülük 90-et május elsejével. A cégvezetésben, illetve a pénzügyi, kereskedelmi és logisztikai területen dolgozók közül 30-an továbbra is az URALITA-vállalatcsoporton belül maradnak, feladatuk a hazai építőipari piacon megszerzett pozíciójuk megtartása lesz. A salgótarjáni gyárépületet a cég eladja, s várhatóan szeptember 15-vel ingatlanbérleményeiket is felmondják.

Sarlós Gábor hozzátette: akik a gyár teljes felszámolásáig maradnak, azok a végkielégítés mellé bónusz juttatásokat is kapnak. A munkavállalói képviselettel folytatott tárgyaláson megegyeztek abban is, hogy a korkedvezményes nyugdíjazás költségeit vállalja az URSA tulajdonosa. Igaz, ez csak néhány dolgozót érint.

A madridi székhelyű URALITA-cégcsoport a megrendelések visszaesésére hivatkozva számolja fel legkisebb, ám mostanáig nyereséges gyárát, a magyarországit. Ennek kieső termelését a jövőben szlovéniai és lengyelországi gyáraiból pótolja a cégcsoport.

A salgótarjáni üveggyapotgyár 1987-ben az első magyar-japán vegyesvállalatként kezdte el üveggyapot hőszigetelő anyagok gyártását. A japánok tízéves adókedvezményeik lejárta után szálltak ki a nyereséges üzletből, amelyet tőlük az építőanyag-kereskedelemmel és gyártással foglalkozó német Pleiderer Ag. vásárolt meg. Az 1907-ben alapított spanyol URALITA-csoporthoz a Pleiderer akvizícióját követően, 2002-ben került a salgótarjáni üveggyapotgyár, URSA néven.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!