Friss hírek

2009.04.09. 11:41

Megkezdődött a Széchenyi-kártya csalók büntetőpere

<p>105 vádlottal megkezdődött a Széchenyi-kártya csalók büntetőpere csütörtökön a Fővárosi Bíróságon. Az ügyészség szerint a vádlottak nem egyszer hajléktalanok nevében alapított cégek részére igényeltek jogosulatlanul kedvezményes hiteleket, több száz milliós kárt okozva. A csalás-sorozat vádlottjainak egyharmada büntetett előéletű.</p>

A Széchenyi-kártya elnevezésű folyószámlahitel konstrukció, amelyben gazdasági társaságok és egyéni vállalkozók 5 millió forintig kaphattak kedvezményes kamatozású hitelt. A hitel megadásához előzetesen nem kellett a felhasználás célját megadni, és a bankok nem ellenőrizték az APEH-igazolások eredetiségét sem. A hamisított APEH-igazolásokra csak a bedőlt hitelek vizsgálatakor figyeltek fel.

Az elsőrendű vádlott a csütörtökön ismertetett vádirat szerint szervezői hálózatot hozott létre; nehéz anyagi helyzetben levő, vagy hajléktalan strómanokat kutattak fel, akik 50-100 ezer forintért fiktív gazdasági társaságokat alapítottak. A másodrendű vádlott, egy banki hitelügyintéző esetenként 300-500 ezer forintot kapott, cserében elfogadta a kozmetikázott adatokat, a hajléktalanszállókra bejelentett cégvezetőket. A banktisztviselő az ügyészség szerint 95 gazdasági társaság jogosulatlan hitelfelvételében működött közre, 475 millió forint kárt okozva. Más vádlottak fejenként 8-10, illetve 20-30 cég részére igényeltek hitelt, ezzel alkalmanként a 100 milliót is meghaladó kárt okoztak.

Az elsősorban a fővárosban és Pest megyében élő vádlottak közül a legfiatalabb 25, a legidősebb pedig 64 éves, nem egy vádlott a családtagjait is bevonta az ügyészség szerint az üzelmekbe. A vád ellenük csalás, vesztegetés, illetve okirathamisítás.

A monstre per június 2-án folytatódik a Fővárosi Bíróságon, amikor Cserni János bíró büntetőtanácsa megkezdi a 105 vádlott meghallgatását.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!