Friss hírek

2009.04.22. 13:24

Májusünnep az Operaházban - a jegyek 90 százaléka elkelt

<p>Már április legvégén elkezdődik a Magyar Állami Operaházban először megrendezett Májusünnep elnevezésű nemzetközi operafesztivál. A rendezvény tizenegy napján tizenkét világhírű operaénekes vendégszerepel az Operaház színpadán. A fesztivál április 29-i nyitókoncertjén az operavilág ünnepelt mezzoszoprán sztárja Cecilia Bartoli lép fel. A Májusünnep legtöbb előadására már hónapokkal ezelőtt elkeltek a jegyek - tájékoztatott szerdán Budapesten az Operaház vezetősége.</p>

Az április 29-és május 10-e között zajló Májusünnep az első lépés ahhoz, hogy a Magyar Állami Operaházat bekapcsolják a nemzetközi vérkeringésbe - hangsúlyozta Fischer Ádám főzeneigazgató. A cél az, hogy a magyar közönség megismerje azokat a sztárokat, akiket eddig csak CD-n hallott, tette hozzá a rendezvény ötletadója. A fesztiválon fellépő énekesek többségével Fischer Ádám már dolgozott együtt.

Cecilia Bartoli kapcsán a főzeneigazgató elmondta, 19 és fél éve ismeri. Az akkor még szinte ismeretlen olasz operaénekesnővel Zürichben dolgoztak először együtt, egy Don Giovanni előadásban. A főzeneigazgató a zenei világ egyik legnagyobb egyéniségének nevezte Cecilia Bartolit, aki nem a népszerű darabokat énekli, és nem úgy, ahogyan elvárják tőle. Az április 29-i koncertjén Haydn-és Mozart áriák csendülnek fel. A koncertre minden jegy elkelt.

Napjaink első számú mezzoszoprán dívájának budapesti fellépését az Operaház a Művészetek Palotájával (Müpa) együttműködésben szervezi. Csonka András, az intézmény vezérigazgató-helyettese elmondta: ez az első konkrét együttműködés az Operaház és a Müpa között, de folytatják a közös projekteket. A további tervekről az intézményvezetők azonban többet nem árultak el.

A fesztiválon fellépő Miklósa Erika szerdán arról beszélt, hogy külföldi tapasztalatai alapján egy repertoár színháznak jó tesz egy ilyen nemzetközi fesztivál. Az énekesnőt, aki az elmúlt években bejárta a világ legnagyobb operaszínpadait, a közönség május 8-án és 10-én láthatja-hallhatja Verdi Rigoletto című operájában a Májusünnep keretében.

A fesztivál programjában - Händel: Xerxész című operájának premierje mellett - az operairodalom olyan remekművei szerepelnek, mint a Traviata, a Turandot, a Tosca és a Rigoletto. Cecilia Bartoli mellett a fesztivál vendége lesz Elena Mosuc, Charles Castronovo, Renato Bruson, Sylvie Valayre, Marcello Giordani, Michéle Crider, Stefano Secco és Alexandru Agache.

Az előadásokat az Operaház főzeneigazgatója és első karmestere - Kovács János - mellett, három külföldi - Miguel-Gomez Martinez spanyol karmester, az olasz Pier Giorgio Morandi és Dan Ettinger, az Izraeli Szimfonikus Zenekar vezető karmestere, a Mannheimi Színház főzeneigazgatója - dirigens vezényli.

A Májusünnepről bővebb információ a: www.opera.hu/majusunnep oldalon olvasható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!