Friss hírek

2009.04.24. 20:04

"Magyarország nincs kész a soros EU-elnökségre" - Tabajdi Csaba

<p>Magyarország "semmilyen formában nincs felkészülve a 2011-es európai uniós soros elnökségre" - jelentette ki pénteken egy budapesti tudományos konferencián Tabajdi Csaba. Az MSZP európai parlamenti képviselője szerint a Fidesz a maga kisebbségi politikáját és konfrontatív oroszpolitikáját próbálná az egész EU prioritásává tenni a magyar soros elnökség alatt, ami szerinte kudarcra van ítélve.</p>

Németh Zsolt (Fidesz), az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke szerint nem pártja oroszpolitikája, hanem Moszkva külpolitikája konfrontatív. Ismét bírálta a magyar kormányt, amiért az EU-n belül a leginkább oroszbarát politikát folytatja.

Az EU-elnökséggel kapcsolatban mind a két politikus úgy fogalmazott: a soros EU-elnöki időszakban Magyarországnak saját nemzeti törekvéseit harmonizálnia kell a mértékadó EU-s külpolitikai irányzatokkal, vagy a magyar nemzeti érdekeket "be kell csomagolni" valamelyik közös EU-s politikába.

A kül- és biztonságpolitikai konferenciát a magyar EU-elnökségre való felkészülés céljából az MTA politikatudományi intézete szervezte.

A Nyugat-Balkán és az egykori Szovjetunió európai felén létrejött államokra összpontosító Keleti Partnerség volt a fő témája a Külügyminisztérium képviselőjének, Szentiványi Gábor államtitkárnak. Szerinte az instabil szomszédság a legnagyobb biztonságpolitikai veszély, ezért folytatni kellene az EU és a NATO bővítését ebben a régióban. Ebben az irányban fog tevékenykedni Magyarország, első lépésként a balkáni országokkal szembeni vízumpolitika liberalizációjának előmozdításával - tette hozzá az államtitkár.

Sokkal pesszimistábban látja a helyzetet az SZDSZ európai parlamenti képviselője, Szent-Iványi István. Kiemelte, hogy eddig az integráció bővítése volt az európai külpolitika alapja, de most a bővítés válságba jutott. Szerinte az Európai Unióra a legnagyobb veszély nem kívülről leselkedik, hanem belülről, ez pedig a nemzeti "önzések" előtérbe kerülése.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!