Friss hírek

2009.04.16. 05:45

Magyarország mint jó példa a washingtoni Balkán-tanácskozáson

<p>Egy Washingtonban kedden megtartott Balkán-tanácskozáson amerikai diplomaták Magyarországot emelték ki, mint a kilencvenes évek válságrendezési erőfeszítései során legmegbízhatóbb tanácsokat nyújtó partnert. A Nyugat-Balkán ma nem számít válsággócnak, de szakértők szerint nem szabad elhanyagolni a térséget, mert energiabiztonsági szempontból is fontos területnek számít. Magyarországnak ebben a kérdésben is fontos szerep juthat.</p>

A Stratégiai és Nemzetközi Kutatások Központjában tartott tanácskozásra Janusz Bugajski, az új európai demokráciákkal foglalkozó program igazgatója invitálta a balkáni államok nagyköveteit (akik közül csak Szerbia képviselője nem jelent meg), a vezető amerikai szakértőket és a balkáni válság megoldásában kitűnt amerikai diplomatákat. Albánia és Horvátország friss NATO-csatlakozása, valamint a félsziget legtöbb államának uniós aspirációi ellenére a térségben továbbra is számos nyitott kérdés nehezíti az együttműködést.

A résztvevők szerint Amerikának már csak azért sem szabad megfeledkeznie a Balkánról, mert a béketeremtő küldetést még nem sikerült teljes egészében befejezni, és a szunnyadó ellentétek bármikor a felszínre törhetnek. Erre a legjobb példa, hogy a saját szabadságáért negyedmilliós emberáldozatot hozó Bosznia-Hercegovina - a boszniai szerb államalakulat elszakadásától való félelmében - a mai napig nem ismerte el Koszovó függetlenségét.

Az Egyesült Államok azonban saját szövetségeseire sem tud mindig kellő befolyást gyakorolni: Athén 17 éve egyoldalúan akadályozza Macedónia teljes integrálódását, csak azért, mert irredenta szándékot vél felfedezni a szláv ország névhasználatában. Görögország washingtoni nagykövete a tanácskozáson is több mint kétezer éves példával igyekezett illusztrálni, miért nehéz megemészteniük a Macedónia név "idegen" használatát.

A legnagyobb érdeklődést James O Brien elemzése kísérte, aki a daytoni béketárgyaláson született boszniai alkotmány legfontosabb szerzője. O Brien szerint - aki Magyarország pozitív szerepét leginkább hangsúlyozta - nem lehet elvárni az Európai Unió határozott és következetes fellépését a Balkánon. Éppen ezért szorgalmazta az Egyesült Államok folyamatos jelenlétét a térségben, mint olyan hatalomét, amelynek egyedülálló tekintélye van az összes érintett országban, beleértve Szerbiát is.

Míg az USA továbbra is értéket lát az emberek szabad áramlásában, addig az Unió egyes tagjai, különösen szakszervezeteik nyomására, egyre inkább bezárkóznak. Románia és Bulgária csatlakozása után nyilvánvalóvá vált a bővítési "csömör", az újabb migrációs hullámtól való ódzkodás, amihez hozzájárult a súlyos kelet-európai gazdasági helyzet, valamint az új tagállamokban tapasztalható kiábrándulás is.

Amerika ugyanakkor fontosnak tartja a térség teljes európai és NATO-integrációját, és a Nyugat érdekeit többek között az energiahordozók (vízenergia, szén, olajvezeték) balkáni bőségével is magyarázza. Az USA közelebb hozhatja egymáshoz az érdekelteket azáltal, hogy egyszerre tárgyal az EU vezető hatalmaival, a balkáni országok szomszédaival, valamint Oroszországgal. A folyamatos konzultációk és az integrációs felkészülés folyamata ugyanakkor segíthet megelőzni a lappangó viszályokat is.

O Brien szerint, akivel a részvevők túlnyomó többsége egyetértett, Horvátország EU-felvételét be kell végre fejezni, Boszniát egyértelmű integrációs pályára kell állítani, Albániával és Koszovóval pedig tárgyalásokat kell kezdeni ugyanerről. Szerbiával is a gyors csatlakozás érdekében kell dolgozni. Az ott fennmaradó belső ellenvetésekkel szemben éppen a magyar példát érdemes kiemelni: a neves amerikai nemzetközi szakértő szerint a magyar nemzet európai uniós keretek között zajló reintegrációja követendő példa lehet a szerbek számára is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!