Friss hírek

2009.04.08. 14:38

Ma teszik közzé az EP választások névjegyzékét - a menetrend június 7-ig és utána

<p>Szerdától teszik közzé az Európai Parlamenti választások névjegyzékét. Ha valakit kihagynak a listáról, április 15-én délután 4 óráig nyújthat be kifogást a helyi jegyzőnél. A névjegyzékbe történő felvételről szóló értesítőt az ajánlószelvénnyel együtt április 6. és 10. között kell megküldeni a választóknak. Az az uniós polgár, aki az uniós nyilvántartásban nem szerepel, április 30-ig kérheti a lakóhelye szerinti helyi választási iroda vezetőjétől a névjegyzékbe vételét. Az irodavezető legkésőbb május 4-ig veheti fel a listára akkor, ha az illető nem szerepel a választójoggal nem rendelkező nagykorú polgárok nyilvántartásában - olvasható a www.valasztas.hu-n.</p>

Ami a pártokat illeti, a listát és az azon szereplő jelölteket legkésőbb május 8-án délután négy óráig az ajánlószelvények átadásával kell bejelenteni az Országos választási Bizottságnál (OVB). A párt nyilvántartásba vételéről az OVB a bejelentést követő 3 napon belül dönt; ez ellen 3 napon belül lehet felülvizsgálatot kérni a Legfelsőbb Bíróságtól, amelynek szintén 3 nap áll rendelkezésére a jogerős határozat meghozatalára. Eddig egyébként 12 párt jelezte részvételi szándékát, amelyeket nyilvántartása is vett az OVB. A be nem nyújtott ajánlószelvényeket május 11-én délután négy óráig kell megsemmisíteni. Az erről készült jegyzőkönyvet május 14-én ugyanedig az időpontig kell átadni a választási bizottságnak.

Az Országos Választási Iroda (OVI) május 20-ig értesíti az unió tagállamainak az EP választás során adatok fogadására illetékes szerveit az uniós polgárok nyilvántartásában szereplő állampolgáraikról. Szintén ettől a naptól kezdve az országos közszolgálati médiumok a listát állító pártok politikai hirdetéseit június 4-ig legalább háromszor ingyenesen közlik.

A külképviseleti névjegyzékbe való felvételt május 22-ig lehet kérni személyesen vagy meghatalmazott útján a lakcím szerint illetékes helyi választási iroda vezetőjétől. Ajánlott levélben is el lehet intézni, de a postai küldeménynek legkésőbb május 22-ig be kell érkeznie a helyi választási irodába. Ugyaneddig az időpontig lehet módosítani annak a külképviseletnek a megjelölését, ahol a választójogát gyakorolni kívánja a szavazó; eddig kérheti a külképviseleti névjegyzékből való törlését illetve visszavételét a lakcíme szerinti névjegyzékbe is.

A listát állító pártok május 29-ig jelenthetik be a választási bizottságok megbízott tagjait a választási bizottság elnökénél, a szavazatszámláló bizottság esetén a helyi választási iroda vezetőjénél. A külképviseleti megfigyelőket az OVB-nél kell regisztrálni, szintén május 29-ig. A helyi választási iroda vezetője másnap megküldi az OVI-nak a külképviseleti névjegyzék adatait.

A helyi választási iroda vezetője június 4-én délután négy óráig veszi vissza a névjegyzékbe azt, akit igazolás kiadása miatt onnan törölt. Erre egy alkalommal van lehetőség, és külön kérelmezni kell. Igazolást egyébként személyesen vagy meghatalmazott útján június 5-én délután négy óráig lehet kérni, ajánlott levélveben úgy, hogy az június 2-ig megérkezzen az illetékes helyi választási irodához.

A kampánycsend június 6-án 0.00 órától június 7-én 19.00 óráig tart. Az amerikai kontinensen létesített külképviseleteken már június 6-án, helyi idő szerint 6.00 és 19.00 óra között megkezdődik a szavazás. Az ajánlószelvényeket, valamint a jelölés érvényességének megállapítása céljából vezetett technikai nyilvántartást az OVI június 7-én megsemmisíti.

A hazai szavazókörökben illetve a külképviseleteken június 7-én, helyi idő szerint 6.00 és 19.00 óra között lehet szavazni. Azokon a külképviseleteken, ahol az időeltolódás a közép-európai időhöz képest -1 vagy -2 óra, a helyi idő szerinti 6.00 óra és a közép-európai idő szerinti 19.00 óra között lehet szavazni. A szavazóköri jegyzőkönyvek egy példánya a helyi választási irodában június 10-ig megtekinthető. A külképviseleten leadott szavazatokat tartalmazó urnának legkésőnn június 11-én 24.00 óráig beérkezik az OVI-hoz. Az OVB a szavazatszámláló bizottságok által készített jegyzőkönyvek és a külképviseleti szavazás eredményéről kiállított jegyzőkönyv alapján, legkésőbb 2009. június 13-án megállapítja a választás végeredményét.

Az OVI Választási Információs Szolgálata hétfőtől csütörtökig 8:30-tól 16:00-ig, pénteken 8:30-tól 13:30-ig várja a választók kérdéseit.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!