Friss hírek

2009.04.15. 20:01

LABDARÚGÁS - Megemlékeztek a Hillsborough-katasztrófa áldozatairól

<p>Csaknem 30 ezer ember vett részt azon a gyászszertartáson az FC Liverpool stadionjában, amelyen a 20 évvel ezelőtti Hillsborough-katasztrófa 96 halálos áldozatára emlékeztek. Felolvasták a halottak nevét, majd helyi idő szerint 15.06-kor két percre elnémult a város, leállt a közlekedés, végül a templomok harangjait kilencvenhatszor megkondították.</p>

Először Liverpool püspöke mondott beszédet, tolmácsolva a királynő üzenetét, amelyben II. Erzsébet együttérzését fejezte ki a túlélőknek és hozzátartozóknak. James Jones püspök hangsúlyozta, hogy a tragédia csak a közösség szívét törte meg, a lelkét nem. Mindig emlékezni fogunk az elhunytakra - tette hozzá.

Beszédet mondott és a Bibliából idézett Kenny Dalglish is, a Liverpool akkori edzője, aki két évvel később váratlanul azért mondott le, mert elmondása szerint nem tudta feldolgozni a tragédiát - a 96 halotton kívül csaknem 800-an szenvedtek sérüléseket, a traumát néhányan a mai napig nem heverték ki.

A Liverpool 1989. április 15-én játszott FA-kupa mérkőzése Anglia egyik legnagyobb tragédiájává vált. A vörösök a Nottingham Forest ellen léptek pályára a FA-kupa elődöntőjében a Sheffield Wednesday arénájában, a Hillsborough-stadionban.

A stadionba sokkal több szurkoló jutott be, mint lehetett volna, óriási zsúfoltságot okozva ezzel a lelátókon. A kitört pánikban több tucat ember tapostak halálra, sokakat pedig a kerítésnek nyomott a tömeg. A mérkőzést alig hat perc után szakították félbe. A katasztrófa után több intézkedést is hoztak Angliában a labdarúgással kapcsolatban, 1989 óta minden stadionnak csak ülőhelyei lehetnek és az összes kerítést eltávolították a pályákról, hogy baj esetén a gyepre menekülhessenek a szurkolók.

A 96 szurkoló - mindegyikük Liverpool drukker volt - emlékére egész szerdán tartottak megemlékezéseket. Az Anfield Roadon megjelentek a csapat egykori és mostani játékosai is.

A Liverpool jelenlegi csapatkapitánya, Steven Gerrard - akinek 10 éves unokatestvére vesztette életét a tragédiában - szerint, bár már két évtized is eltelt a katasztrófa óta, a sebek sosem gyógyulnak be.

A tragédia kapcsán Gordon Brown miniszterelnök is üzenetet küldött Liverpoolba, amelyben kijelentette: azt a napot sosem fogja elfelejteni Anglia.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!