Friss hírek

2009.04.08. 09:04

KSH: Egy év alatt csaknem harmadával csökkent a külkereskedelmi forgalom értéke

<p>Februárban 30 százalékkal csökkent - euróban számítva - az export, míg az import 32 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorsjelentéséből. Az év első két hónapjában hasonló méretű volt a visszaesés. A külkereskedelmi mérleg 37 milliárd forintos többletet mutat, vagyis a kivitel értéke ennyivel haladta meg a behozatalét.</p>

A magyarországi cégek idén februárban 1331 milliárd forint értékű árut és szolgáltatást exportáltak külföldre. A behozatal értéke eközben elérte az 1248 milliárd forintot. A külkereskedelmi mérleg februárban 84 milliárd forint többletet mutatott, ami az egyenleg 39 milliárd forintos javulását mutatja az előző év februárjához képest. A februári kivitel 79, a behozatal 69 százalékát az Európai Unió tagállamaival bonyolítottuk le.

Az év első két hónapjában - előzetes adatok szerint - a kivitel értéke 2500 milliárd forintot, a behozatalé 2463 milliárd forintot tett ki. A kivitel euróértéke 30, a behozatalé 31 százalékkal csökkent. A külkereskedelmi mérleg 37 milliárd forint aktívumot mutatott, ami 15 milliárd forintos javulást jelent az előző év első két hónapjához képest - zárul a KSH gyorsjelentése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!