Friss hírek

2009.04.06. 14:28

Közösségi kerékpárkölcsönző indulna Budapesten

<p>Közösségi kerékpárkölcsönző hálózatot indítanának Budapesten. A Parking Kft. előzetes javaslata szerint a rendszert párizsi vagy bécsi mintára lehetne kialakítani, ahol a kerékpárok telepített dokkolóállomásokból vehetők el és tehetők le. A rendszer bevezetésekor 800-1200 kerékpárral, és átlagosan 300-600 méterenként elhelyezett dokkolóállomásokkal számolnak a szakemberek, első körben a Nagykörúton belüli területen.</p>

A rendszert uniós támogatással építené ki a Parking Kft., az uniós pénz aránya a költségek 90 százalékát is elérheti. A tervekről hétfőn kapott tájékoztatást a főpolgármesteri kabinet - tájékoztatta a Független Hírügynökséget Nyáry Krisztián, a városháza kommunikációs igazgatója. Az előzetes tanulmány szerint a beruházáshoz 1,2 milliárd forintra lenne szükség, ehhez a pályázat sikerétől függően 100-200 millió forint önrészt kellene biztosítani.

A kerékpárkölcsönző használata a lopások és rongálások megelőzése érdekében előzetes regisztrációt igényelne. A külföldi tapasztalatok alapján a díjrendszer két elemből állna: egy alacsony éves előfizetési díjból és egy használat alapú díjból. A szolgáltatás az első fél vagy egész órában ingyenes lenne, ezt követően viszont időarányosan emelkedő díjakkal ösztönöznék a biciklik gyors "forgását".

A főpolgármesteri kabinet támogatta, hogy a főváros induljon a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által kiírt pályázaton, így megkezdődhet a részletes megvalósíthatósági tanulmány és a pályázati dokumentáció előkészítése. A közgyűlés május végén dönthet a javaslatról.

A kabinet tárgyalta azt az előterjesztést is, amely szerint a főváros költségvetésének elfogadásakor idén 500 millió, jövőre pedig 700 millió forintot különítenének el a megkopott útburkolati jelek rendbetételére. A tervek szerint a városhatártól a központ felé haladva újítanák fel az útburkolati jeleket a főutakon. Elsőbbséget kapnának a kijelölt gyalogátkelőhelyek, a kerékpáros jelzésrendszerek, az iskolai gyalogátkelőhelyeknél pedig újrafestenék a figyelmeztető jeleket is.

Budapesten összesen 280 ezer négyzetméternyi útburkolati jel található, ebből 270 ezer tartós kivitelű, 10 ezer pedig festett. A tartós útjelet három-négyévente, a festetteket pedig évente egyszer-kétszer kell újrafesteni. A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. az elmúlt három évben összesen 255 millió forintot fordított erre a célra. Ha a közgyűlés is támogatja a javaslatot, a munkálatokat elsősorban a nyári iskolaszünet alatt végeznék el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!