Friss hírek

2009.04.09. 05:49

Kortárs japán design mutatkozik be az Iparművészetiben

<p>"Wa: a mindennapok harmóniája - Kortárs japán design" címmel nyílik időszaki kiállítás a budapesti Iparművészeti Múzeumban. A design tárlat csaknem 160 formatervezett tárgyon keresztül mutatja be a 21. századi japán tervezők újító és hagyományőrző technikáit. A Japán Alapítvány vándortárlatát az érdeklődők csütörtöktől május 31-ig nézhetik meg a fővárosi kiállítóhelyen.</p>

A kiállított tárgyak tanúsága szerint a jelenkori japán formatervezett alkotások a modern és hagyományos kézműves technikák ötvözéséből jönnek létre. A felkelő nap országának designerei is szem előtt tartják a környezettudatosságot. A tárlaton újrahasznosított anyagból készült tárgyakkal is találkozhat a látogató.

A kiállított munkákban megjelenik Japán egy másik fontos jellemzője, a hagyományos Wa szellemiség, vagyis a harmóniára való törekvés, melynek lényege az ellentétek kibékítése, az ellentétes elemek egy egységben való feloldása. A 21. századi Japánban az újító törekvések mellett, a hagyományos szellemiség is az alkotás alapfeltétele.

A kiállítás csaknem 160, formatervezett tárgya között magyar nyelvű vezető segíti majd az eligazodást - tájékoztattak a szervezők.

Az Iparművészeti Múzeumban csütörtöktől látogatható Kortárs japán design című kiállítást a magyar-japán diplomáciai kapcsolatok felvételének 140. és újbóli felvételének 40. évfordulója alkalmából valósul meg.

Bővebb információ az időszaki kiállításról a: www.imm.hu oldalon olvasható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!