Friss hírek

2009.04.16. 11:17

KLÍMA - Lehetséges a katasztrofális tengerszint-emelkedés

<p>Az a veszély, hogy a világtengerek szintje rövid idő alatt több métert emelkedik a klíma melegedése miatt, teljesen lehetséges, mert már máskor is történt ilyesmi a Földön két jégkorszak között, és most is két jégkorszak között vagyunk. Ezt a következtetést vonta le egy úttörő megközelítésű tanulmány.</p>

A tanulmány szerint a következő száz évben néhány évtized leforgása alatt három méterrel is emelkedhet a világóceánok vízszintje, ami minden kontinens térképét átrajzolja. A megállapítást Paul Blanchon vezetésével a Mexikói Nemzeti Egyetem és a német Leibnitz Tenger-kutatóintézet tudósai tették, és a tanulmányuk a Nature című tudományos folyóiratban jelent meg csütörtökön.

A kutatók Mexikóban véletlenül fedeztek fel egy olyan korallszigetet, amelyen jól mérhető, hogy 120 ezer évvel ezelőtt 50 év leforgása alatt 3 métert emelkedett a vízszint. A felfedezők szerint ez az eső bizonyíték arra, hogy lehetséges néhány évtized alatt több méteres tengerszint-emelkedés.

Csakis a jégsapkák ugrásszerű elolvadása produkálhat ilyen mértékű vízszintemelkedést - szögezték le a kutatók.

A legutóbbi két jégkorszak közötti időszakban melegebb volt a Föld, mint ma, és akkor 6 méterrel volt magasabb a tengerek szintje a mainál.

A világ klímatudósai, az ENSZ kormányközi szakértői testületében (IPCC) 2007-ben még csak azt a szerény prognózist adták ki, hogy 2010-ra 59 centiméterrel emelkedik a világtengerek szintje. Ez a számítás csak a tengerek vizének hőtágulását vette figyelembe. De már ez a viszonylag kis szintemelkedés is el fog tüntetni néhány kisebb szigetországot.

Azóta viszont számos tanulmány jelent meg arról, hogy a felmelegedés következtében lavinaszerű olvadási folyamat indul be az Antarktisz és Grönland több kilométer vastag jégtakaróján, és ez akár 13 méterrel is megemelheti a világtengerek vízszintjét.

Már egy "csupán" háromméteres vízszintemelkedés is elpusztít olyan óriási városokat, mint Sanghaj, Kalkutta, New Orleans, Miami vagy Dakka.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!