Friss hírek

2009.04.15. 16:17

KLÍMA - A felmelegedés miatt többet kell repülniük a költöző madaraknak

<p>A klíma felmelegedése miatt sok költöző madárnak több száz kilométerrel is nagyobb távot kell majd megtennie Afrikából, hogy megfelelő táplálékot találjon - állapították meg brit tudósok. Mivel az évenkénti vándorlás amúgy is rendkívül kimerítő, a távolság növekedésének pusztító hatásai lesznek.</p>

Egyes poszátáknak 400 kilométerrel kell majd északabbra repülniük, de lesznek olyan poszátafajok, amelyekre tavaszonként még hosszabb maraton vár majd.

A Durhami Egyetem professzora, Stephen Willies szerint a költöző madaraknak a jégkorszak vége, vagyis 11 ezer év óta nem kellett ekkora méretű környezetváltozáshoz alkalmazkodniuk, mint amilyen most vár rájuk.

Afrikából évente mintegy 500 millió madár költözik északra, köztük némelyik mindössze 9 grammot nyom. A több ezer kilométeres vándorláshoz készülve a madarak sokszor kétszeresre növelik testúlyukat. De olyan fajok is vannak, amelyek a táplálék jobb hasznosítása érdekében a repülés idejére visszafejlesztik bizonyos belső szerveiket.

A brit kutatók szimulációs számításai szerint a tavaszi költőhelyek a 21. század folyamán egyre északabbra fognak tolódni, miközben a téli szálláshelyek ott maradnak, ahol ma is vannak. A 17 vizsgált madárfajból kilencnek 2071 és 2100 között megnő a költözési távolsága, főleg azoknak, amelyek átszelik a Szaharát. A megnövekvő távolságok miatt a madaraknak 9 százalékkal kellene növelniük a táplálékbevitelt és 5 százalékkal a testtömegüket, kalkulálnak a abrit tudósok.

A tanulmány a Journal of Biogeography című szaklapban jelent meg szerdán.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!