Friss hírek

2009.04.08. 15:28

Kiutasították a román nagykövetet Moldovából

<p>24 órán belüli távozásra szólította fel a moldovai külügyminisztérium a román nagykövetet szerdán, miután azzal vádolták meg Romániát, hogy szerepe volt az erőszakba torkolló keddi tüntetésekben.</p>

A köztársaság, amely latin betűs írásával és elkülönülő, román nyelvével különlegességnek számított a néhai Szovjetunióban, Európa legszegényebb országa, ahol a legalacsonyabb az egy főre jutó jövedelem.

A területet 1812-ben osztották ketté, amikor az ottomán birodalom átadta Besszarábiát, a későbbi Moldova alapját, az orosz birodalomnak egy békeszerződés keretében. 1918 után az új orosz-szovjet hatalomról levált a térség és egyesült Romániával. A második világháború idején annektálta Sztálin. A Szovjetunió szétesése idején, 1991-ben lett Moldova független köztársaság.

Románia, amely 2007-ben csatlakozott az Európai Unióhoz, sajátos viszonyban van szomszédjával, ahol a kommunisták hétvégi választási győzelme, amely további éveket garantálna nekik a hatalomban, váltotta ki az erőszakot tüntetést, amely a parlament elfoglalásával és gyújtogatásokkal végződött. Az ország külföldi szakértői szerint sokat mondó, hogy kedden azt kiabálták a tüntetők, hogy "románok vagyunk!" és olyan táblákat emeltek fel, amelyeken a Moldovát is magában foglaló Nagy-Románia térképe volt látható.

Oazu Nantoi, a moldovai fővárosban, Chisinau-ban lévő politikatudományi kutatóintézet vezetője szerint a szegénység, a havi alig több mint 185 euró fölötti átlagjövedelem a düh oka. "Az emberek arra gondolnak, hogy ha ugyanazt a nyelvet beszélik, mint szomszédjaik, Romániában, akkor miért ne egyesülnének, de valójában a magas árak, a nyomor és a munkanélküliség foglalkoztatja őket."- mondja az igazgató.

Mihai Fusu, Moldova egyik legismertebb színházigazgatója szerint a fiataloknak elegük van abból, hogy "nincs esélyük a jobb életre, és elegük van abból a megaláztatásból is, hogy ők Európa nyomorultjai, amiért a kommunistákat teszik felelőssé. A térség szakértő egyetértenek abban, hogy az ukrajnai és a grúziai változásoktól eltérően a Nyugatot alig izgatja Moldova, amely az érdekek perifériájára szorult."A Nyugatnak, a jelek szerint, nem fontos, hogy drámai és előremutató változásokat serkentsen."- mondja Fjodor Lukjanov, a Global Affairs nevű orosz lap főszerkesztője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!