Friss hírek

2009.04.04. 05:43

Képzőművészeti világpremier a Budapesti Tavaszi Fesztiválon

<p>Egyszeri és megismételhetetlen képzőművészeti performance részese lehet a közönség szombaton délután kettőtől este tízig a Csörsz utcai Sportmaxban. Csurka Eszter képzőművész könnyűbúvár felszerelésben forró viaszból készít szobrokat egy vízzel teli medencében. A Budapesti Tavaszi Fesztivál egyik záróeseményeként megtartott több órás szobor-performance-t a közönség mindvégig figyelemmel kísérheti, szabad szemmel, és egy óriás kivetítőn is.</p>

A performance az úszómedence szélén kezdődik, ahol felforrósítják a viaszt, majd a segítők lassan a vízbe öntik. A képzőművész könnyűbúvár felszerelésben a víz alatt várja a vízbe becsapódó anyagot, amelyet megformál, majd a megszilárdult alkotásokat a végén kiemelik a vízből.

Ezek a viaszszobrok még egyszer átalakulnak majd, ugyanis a későbbiekben a Szabó Öntödében fémbe öntik az alkotásokat. A performance folytatásaként vasárnap délután a MOM Parkban egy fogadás keretében mutatják be a víz alatt készült műveket, ahol az eseményről forgatott film rövid változatát is levetítik.

A képzőművésznek nincs tudomása arról, hogy bárki akart volna már víz alatt viaszszoborokat készíteni, ezért reméli, hogy a nyilvános szoboröntés "műfaját" ő találta ki - mondta el korábban a Független Hírügynökségnek Csurka Eszter.

Bővebb információ a nyilvános szoboröntésről a Budapesti Tavaszi Fesztivál honlapján a: www.btf.hu oldalon olvasható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!