Friss hírek

2009.04.15. 19:37

Kalózokat fogott egy francia hadihajó

<p>Összesen 11 szomáliai kalózt vett őrizetbe egy francia hadihajó Kenya partjainál. A BBC információi szerint a kalózok egy amerikai zászló alatt működő kereskedelmi hajót akartak megtámadni, amikor a francia hadihajó lecsapott rájuk. Az újabb incidenssel egy időben az ENSZ különleges szomáliai küldötte azt nyilatkozta, hogy a kalózakciók a nemzetközi békét veszélyeztetik.</p>

A szomáliai kalózok gránátvetőkkel és automata fegyverekkel támadtak az amerikai zászlóval hajózó "Liberty Sun"-ra. A kereskedelmi hajó élelmiszersegélyt szállít Afrikába. A párizsi védelmi minisztérium közleménye szerint az Európai Unió kötelékében álló "Nivose" nevű francia hadihajó a kenyai Mombasa kikötőjétől 900 kilométerre fogta el a kalózokat, miután kifigyelték az "anyahajójukat" - vagyis azt a hajót, ahonnan a támadásaikat indították apró, gyors motorcsónakjaikon.

A 11 kalóz elfogásával együtt megakadályoztak egy libériai hajó elleni támadást is - állítja a párizsi védelmi minisztérium. A francia hatóságok egyébként már több kalózt is Franciaországba szállítottak, hogy ott állítsák őket bíróság elé.

Az utóbbi időben Nagy-Britannia, az Egyesült Államok és az Európai Unió megállapodást írt alá a nairobi vezetéssel arról, hogy Kenyában nemzetközi törvényszéket állítanak fel a kalóztámadások elbírálására. Így sok olyan kalóz, akiket németek vagy amerikaiak fogtak el, már a Kenyában várja, hogy bíróság elé állítsák őket. Párizs ellenben azt szorgalmazza, hogy az általuk elfogott kalózokat francia bíróság elé állítsák.

A kalóztámadások elszaporodása az ENSZ különleges szomáliai küldötte szerint a nemzetközi békét veszélyezteti. A diplomata szerint ezért ki kell deríteni, hogy kik a kalózok pénzügyi támogatói, majd felelősségre kell vonni őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!