Friss hírek

2009.04.18. 13:30

Járai: adót kell csökkenteni

<p>Járai Zsigmond szerint kulcskérdés Magyarország jövője szempontjából az adócsökkentés mihamarabbi bevezetése, máskülönben a gazdaság nem fog talpraállni és az IMF hitel lejárta után az ország a fizetésképtelenség határára kerül. A volt jegybankelnök erről a Fidelitas által szervezett konferencián beszélt szombaton Budapesten. Ugyanitt Matolcsy György az Orbán-kormány gazdasági minisztere azt mondta: Magyarország úton van a 10 százalékos gazdasági csökkenés és a 12-15 százalékos munkanélküliség felé, mert "egyetlen közgadasági intézkedés sincs jelenleg, ami megakadályozná a gazdaság szabadesését."</p>

Járai Zsigmond beszédében Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnököt, Draskovics Tibor és Veres János volt pénzügyminisztereket, Kóka János és Bajnai Gordon volt gazdasági minisztereket és Simor Andrást a Magyar Nemzeti Bank (MNB) jelenlegi elnökét nevezte meg az ország különösen rossz helyzetének okozóiként. A volt jegybankelnök szerint a gazdasági válságnak Magyarország "még a közepén sem tart."

A megoldásról beszélve Járai elmondta: nem jó módszer a költségvetés folyamatos kiigazítása, mert nem ez, hanem a bürokrácia, a korrupció és a magas adóterhek miatt szűnt meg a magyar gazdaság versenyképessége. Az MNB volt elnöke szerint mindenképpen és minél hamarabb adót kell csökkenteni, felére kell csökkenteni a minisztériumok és állami hivatalok számát és elő kell hozni azt a többszáz milliárd forintot a gazdaságból, ami a korrupció miatt folyik el "a haverok zsebébe."
Járai szerint 1-2 éven belül újra lehetne indítani a magyar gazdaságot például olyan intézkedésekkel, minthogy a szociális támogatásokat olyan jegyekben adnák oda, melyeken csak magyar termékeket lehetne várolni.

Matolcsy György előadásában leszögezte: a válságból még akár 2-3 év is hátra lehet és még idén május-szeptemberben lehet egy globális tőzsdei zuhanás is. A volt tárcavezető szerint az ország négy miatt jutott a jelenlegi rossz helyzetébe: a költségvetési deficit elengedése miatt, ennek a hiánynak a hitellel való fedezése miatt, az igazi reformok elhalasztása miatt és az euró bevezetésének elmulasztása miatt.

A volt gazdasági miniszter szerint legalább egymillió új adózó munkahelyre lenne szükség ahhoz, 2025-re Magyarország ismét a régió éllovasa lehessen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!