Friss hírek

2009.04.07. 10:41

Ismét az Élet Menete Budapesten - ebben az évben április 19-én

<p>Idén is megrendezik Az Élet Menetét Budapesten. A fáklyás felvonulással a zsidó, roma vagy másságukért elítélt áldozatokra emlékeznek, illetve mindazokra, akik a nyilasokkal és fasisztákkal szembeszállva mentették az üldözötteket. Ebben az évben nem a holokauszt áldozatainak emléknapján, április 16-án, hanem 19-én tartják a megemlékezést, idén ugyanis 16-ra esik a zsidó húsvét, a Pészah ünnepe.</p>

A holokauszt emléknap a Bethlen Gábor téri Zsinagóga előtt kezdődik délután öt órakor, ahonnan - az elmúlt évhez hasonlóan - a résztvevők fáklyákkal a kezükben átvonulnak a Józsefvárosi pályaudvarhoz, ahol 600 fehér léggömböt eresztenek az égbe a 600 ezer magyar áldozat emlékére.

A rendezvényt közösen szervezi az Élet Menete Alapítvány, a Mazsihisz, a Miniszterelnöki- és a Főpolgármesteri Hivatal, a Páva utcai Holokauszt és Dokumentációs központ, civil szervezetek, valamint zsidó és nem zsidó ifjúsági szervezetek. A felvonuláson köszöntőt mond, - mások mellett - Boross Péter a Magyar Köztársaság volt Miniszterelnöke, Zoltai Gusztáv, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének és a Budapesti Zsidó Hitközség ügyvezető igazgatója, Gordon Gábor Az Élet Menete Alapítvány elnöke, alapítója és Horváth Csaba főpolgármester-helyettes.

A magyar holokauszt hivatalos emléknapjává 2000-ben jelölték ki április 16-át (a budapesti gettó felállításának napját). Ebben az évben a zsidó húsvét miatt tartják három nappal később a megemlékezést.

Bővebb információ a rendezvényről az: eletmenete.hu oldalon olvasható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!