Friss hírek

2009.04.16. 13:04

Húsvéti ellenőrzések: jól vizsgáztak az új légalkohol-mérők - 218 jogosítvány a helyszínen ugrott

<p>Több mint 35 ezer embert szondáztattak meg a rendőrök a húsvéti időszakban megtartott ellenőrzési akcióban. Összesen 682 sofőrnél jelzett ittasságot a szonda, 218 esetben olyan mértékűt, hogy azonnal elvették a rendőrök a jogosítványt. A legittasabb, vagy bódult állapotban lévő sofőrök ellen bűncselekmény miatt indult eljárás, összesen 167 esetben.</p>

Az ittasan, vagy kábítószer hatása alatt, bódult állapotban vezető autósokat ellenőrizték a rendőrök húsvétkor, péntektől keddig. Az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivői irodájának csütörtöki összesítése szerint 35 ezernél is több embert szondáztattak meg. Annak ellenére, hogy a tervezett akciót meghirdették a sajtóban, mégis sokan ültek ittasan a volánhoz. Az ellenőrzésekkor elsősorban az újonnan beszerzett Drager 6810 típusú elektromos légalkohol-mérőket alkalmazták. Ezeknek most volt a "főpróbájuk" élesben. A rendőrök megbízhatónak, könnyen kezelhetőnek és áttekinthetőnek találták az ellenőrzés-sorozat tapasztalatai alapján. A készülék azonnali és pontos, értékelhető információt ad a helyszínen.

Az ellenőrzött sofőrök közül 682-nél jelzett ittasságot a szonda. 218 vezetői engedélyt azonnal elvettek a rendőrök. A bűncselekmény kategóriába eső súlyosságú ittas, vagy bódult állapotban való vezetés miatt 167 sofőr ellen indult büntetőeljárás.

Közlekedési szabálysértés miatt 4.363 ember helyszíni bírságot kapott, több mint 5 ezer ember ellen szabálysértési eljárás indult. Több mint 2400 közlekedő kapott figyelmeztetést kisebb szabálytalanságokért.

Összesen 254 autóstól azért vették el a forgalmit, mert az nem volt érvényes, vagy az autó volt annyira rossz állapotban. Az akció alatt a rendőrök 58 körözöttet is elfogtak.

Az elsődleges baleseti statisztika alapján a húsvéti hosszú hétvége három napján 371 közlekedési baleset történt. Ezek közül 148-ban meg is sérültek emberek. 92 baleset könnyű, 48 pedig súlyos sérülésekkel végződött, 8 volt halálos. A halálos balesetek fele motoros baleset volt. A 8 halálos balesetben összesen 9 ember halt meg. Ittas vezetés miatt egy ember halt meg, de 4 súlyos és 16 könnyű sérüléses balesetet is okozott az alkohol.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!