Friss hírek

2009.04.22. 19:00

Húsipari szervezetek igazságtalannak tartják az áfa-átalakítási terveket

<p>Elfogadhatatlannak és igazságtalannak tartja a kormányzat áfa-átalakítási terveit több húsipari érdekképviseleti szervezet. Szerintük ugyanis az áfa-csökkentésben érintett tejtermékek és péksütemények közül a gyümölcsjoghurt és a drága sajt nem tartozik az alapvető élelmiszerek közé, a párizsi és a virsli azonban igen. Az utóbbiakra azonban nem vonatkozik a kedvezményes áfa-kulcs, így forgalmi adójuk a kormány tervei szerint nőne. A szervezetek levélben fordultak a miniszterelnökhöz, az érintett minisztériumok vezetőihez, illetve a pártok frakcióvezetőihez, képviselőihez, hogy tegyenek meg mindent azért, hogy a húsáruk esetében is az alacsonyabb adókulcsot érvényesítsék.</p>

A Magyar Húsiparosok Szövetsége, a Vágóállat- és Hús Terméktanács és a Húscéh támogatják, hogy az alapvető élelmiszerek áfáját csökkentsék, azt azonban kifogásolják, hogy csak két termékcsoport - a péksütemény és a tejtermék - került az alapvető élelmiszerek közé. A húsipari és termelői szakmai érdekképviseleti szervezetek szerint érthetetlen, hogy míg a gyümölcsjoghurt, vagy a több ezer forintos sajt alapvető élelmiszer, addig a sertés és marha tőkehúsok és húskészítmények, mint például a párizsi, a virsli, vagy a szalonna nem.

A szervezetek szerdán levélben fordultak emiatt Bajnai Gordon miniszterelnökhöz, Gráf József agrárminiszterhez és Oszkó Péter pénzügyminiszterhez, valamint Navracsics Tibor fideszes, Kóka János szabad demokrata, Mesterházy Attila szocialista és Semjén Zsolt keresztény demokrata frakcióvezetőkhöz és Herényi Károly MDF-es képviselőhöz. A húsipari érdekképviseletek azt szeretnék, hogy az áfa átalakításáról szóló törvénytervezetben a hústermékek áfáját, más alapvető élelmiszerek adókulcsával együtt, a jelenleginél alacsonyabb szinten határozzák meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!