Friss hírek

2009.04.29. 10:52

Hullámzó mozgásban vannak az ipari nyersanyag árak -KSH

<p>A KSH legfrissebb adatai szerint, az év első két hónapjában jelentkező növekedés után, márciusban, összességében, 0,7 százalékkal csökkentek az ipar belföldi értékesítési árai. Ezek viszont, még mindig 4,6 százalékkal meghaladják a tavaly márciusi értékeket.</p>

Az ipari exportértékesítésben, a 2009. februárihoz képest, csak 1,7 százalékos volt az emelkedés, míg az egy évvel korábbit már jelentősen, 12,2 százalékkal haladja meg. A belföldi- és az exportár változásából következik, hogy az ipar termelői árai az előző havinál 0,7 százalékkal, míg az egy évvel korábbinál, 9,1 százalékkal voltak magasabbak márciusban.

A legnagyobb, 3 százalékos áremelkedés a vegyipari alapanyagok drágulása miatt ebben az ágazatban volt, míg a második helyen a számítógép, elektronikai és optikai termékek állnak 1,1százalékos emelkedéssel. Az élelmiszerek, ára februárról márciusra nem változott. A kőolajiparban jelentős mozgások mutatkoznak hónapról-hónapra. Míg februárban 11,8 százalék volt a drágulás, addig márciusban másfél százalékkal csökkentek az árak. Csekély, csupán 0,2 százalékos árcsökkenés volt a gyógyszer-, a textil- és a gépiparban.

Az ipar belföldi értékesítésében kiemelkedő villamosenergia-, gázellátás és légkondicionálás árai - a 2007. szeptember óta tartó folyamatos emelkedést követően - márciusban 2,2%-kal mérséklődtek, ami jórészt a szabadpiaci nagykereskedelmi árak változásából adódik. A víztermelés, -kezelés, -ellátás díjai nem változtak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!