Friss hírek

2009.04.11. 10:29

Helikopterekkel mentik az Ázsia-csúcsra érkezett vezetőket

<p>Helikopterekkel mentik az Ázsia-csúcsra érkezett vezetőket a thaiföldi Pattaya-ból, ahol a kormány rendkívüli állapotot hirdetett a kormányellenes tüntetések matt - közölte az AFP szombaton.</p>

A világgazdasági válság miatt összehívott csúcsot korábban már elhalasztották. Csaknem kétezer demonstráló, akik a korábban elmozdított kormányfő, Thaksin Shinawatra támogatói, pénteken érkeztek meg a városba, ahol heves összecsapások törtek ki köztük és a jelenlegi kormány hívei között.

Pattaya-ban szombaton kezdődött volna Kína és a Délkelet-ázsiai Nemzetek (ASEAN), beleértve India, Ausztrália és Új-Zéland, valamint Kína, Japán és Dél-Korea vezetőinek tanácskozása. Az AFP jelentése szerint a fülöp-szigeteki elnököt, Gloria Arroyo-t egy civil helikopter vitte el, amely a lakhelyéül szolgáló luxusszálloda tetején landolt. A mianmari (burmai) kormányfőt egy katonai helikopter vitte el egy Pattaya közeli bázisról.

A biztonsági erők központjában egy illetékes az mondta, hogy a tervek szerint a többi ázsiai vezetőt is helikopterekkel viszik el. Az AFP helyszínen tartózkodó munkatársa szerint a gépek készenlétben állnak, hogy elvigyék a vezetőket. A biztonsági erők parancsnoka szerint Kína, Japán és Dél-Korea vezetői még a szállodájukban vannak, mivel a tüntetők útblokádokkal akadályozzák a távozásukat.

Abhisit Vejjajiva jelenlegi thai miniszterelnök azt közölte, hogy a világgazdasági válság miatt összehívott tanácskozást meg fogják tartani Pattaya-ban, és garantálják a részt vevők biztonságát. A thai kormány helyettes szóvivője szombaton reggel még azt mondta, hogy a találkozóra érkezett küldöttségek kivétel nélkül megerősítették, hogy elkötelezettek a tanácskozás megtartásában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!