Friss hírek

2009.04.03. 10:25

Háromszáz embert vettek őrizetbe a NATO-csúcs előtt Strasbourgban

<p>Háromszáz embert vett őrizetbe a francia rendőrség Strasbourgban, ahol a tüntetők csütörtökön összecsaptak a hatóság embereivel. A franciaországi városban pénteken kezdődik az a kétnapos NATO-csúcstalálkozó, amelyen a világ 28 országának vezetői - köztük Barack Obama amerikai elnök - vesznek részt. A rendőrség pénteki tájékoztatása szerint az őrizetbe vettek többségét már szabadlábra helyezték, ám 105 ember még mindig a rendőrkapitányságokon van.</p>

A nemzetközi találkozónak otthont adó Strasbourgban mintegy kétezer tüntető tartott csütörtök délután felvonulást. A maszkot viselő demonstrálók be akartak menni a belvárosba, ám ekkor a rendfenntartók útjukat állták. A rendőrség szerint a tüntetők betörték több busz ablakait, felgyújtottak kukákat, és barikádokat emeltek, végül könnygáz bevetésével sikerült megfékezni őket.

A kelet-franciaországi városban, a szomszédos német Kehlben, valamint Baden Badenben összesen 25 ezer rendőrt vezényeltek az utcákra a NATO pénteki és szombati jubileumi csúcstalálkozójára készülve. A francia és a német hatóságok szerint 30 ezer és 60 ezer közötti lesz a tüntetők száma, és valószínűleg megjelenik majd több erőszakos csoport is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!