Friss hírek

2009.04.19. 14:34

Háromezer civil menekült meg Sri Lankán

<p>Csaknem háromezer civil állampolgárnak sikerült kimenekülnie a háború sújtotta övezetből, és menedéket találnia a biztonsági erők táboránál Sri Lankán - közölte vasárnap a colombói védelmi minisztérium. A beszámoló szerint a fegyvertelen lakosok szombat este hagyták el a Tamil Ealam Felszabadító Tigrisei (LTTE) nevű szervezet által ellenőrzött területet.</p>

A civilek csoportos menekülése ellentétben áll azzal, hogy milyen kis számban érkeztek a lakosok a kormányzat által ellenőrzött területre néhány nappal korábban, amikor a fegyveres felkelők kétnapos, egyoldalú fegyvernyugvást hirdettek - közölte a minisztérium, hozzátéve, hogy a biztonsági erők folytatják az offenzívát a tamil tigrisek ellen, noha a nemzetközi közösség tűzszünetre szólította fel a szembenálló feleket. A kormányzati jelentések szerint a szombati harcokban legkevesebb 17 lázadó vesztette életét és 22-en megsebesültek.

Az ország elnöke, Mahinda Rajapakse eközben egy pártértekezleten úgy nyilatkozott, hogy a sarokba szorított tamil tigriseknek hamarosan komoly döntést kell hozniuk. "Mindössze három lehetőségük van. Vagy megadják magukat a fegyveres erőinknek, vagy lenyelik a ciánkapszulát (amit a nyakukba kötve viselnek) és öngyilkosok lesznek, vagy belevetik magukat a tengerbe" - fogalmazott az elnök, utalva arra, hogy a kormányerők által az év elején indított támadássorozatot során az LTTE fegyveresei egy, az ország északi részén fekvő keskeny földterületre szorultak vissza.

Rajapakse egyben kijelentette, hogy a nemzetközi közösségnek fel kell hagynia azzal, hogy a tűzszünet érdekében megpróbálnak nyomást gyakorolni a colombói kormányzatra, és inkább a tamil lázadókat kellene felszólítaniuk a civil lakosság elengedésére. Az ENSZ adatai szerint ugyanis mintegy százezer polgári személy szorult két tűz közé a szembenálló felek között, és őket a felkelők élő pajzsként használják a kormánycsapatokkal szemben. Az ENSZ szerint az offenzíva január végi kezdete óta több mint 2800 civil vesztette életét és 7000-nél is többen sebesültek meg.

Az egykori Ceylon szigetén 37 éve tart a polgárháború: a Tamil Tigrisek azért küzdenek, hogy a sziget északi fele önálló állammá váljon. A háborúnak már több tízezer halálos áldozata van. A szeparatisták az utóbbi évben elveszítették az általuk addig ellenőrzött terület háromnegyedét, és egy félszigetre és környékére szorultak vissza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!