Friss hírek

2009.04.10. 12:50

Hangágyúval a kormoránok ellen - milliárdos kárt okoznak a halgazdaságokban

<p>Hangágyúval riasztják el a kormoránokat a Sáregres környéki halastavaktól Fejér megyében. Csak Rétimajorban 25 milliós kárt okoztak tavaly a kárókatonafélék családjába tartozó szárnyasok. Egy nap alatt egy madár 60-80 dekagramm halivadékot is képes megenni. A Haltermelők Országos Szövetsége azt szeretné elérni, ha az Európai Unióban tervet dolgoznának ki a madarak kártételének csökkentéséhez.</p>

A hangágyúk egész nap szólnak, lövéshez hasonló hangot adnak ki, és többnyire csak a kormoránokat riasztják el, a többi madár már gyakorlatilag hozzászokott. Öt éve vetik be az eszközt ebben az időszakban, és engedélyt kell hozzá kérni az illetékes hatóságtól.

Öt-hat éve nem védett Magyarországon a kormorán, de a hollandok, dánok, svédek még védik. Rétimajorban tavaly 25 milliós kárt okoztak, de ez a halászatban egészében eléri az egy, másfélmilliárd forintot, ezért azt szeretnék elérni, ha az Európai Unió tervet dolgozna ki a károk csökkentésére, vagy kártérítést adna a halgazdaságoknak - mondta a Független Hírügynökségnek Lévai Ferenc, a Haltermelők Országos Szövetségének és Terméktanácsának tógazdasági társelnöke.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!