Friss hírek

2009.04.24. 10:40

Gyilkosság Tiszalökön - számtalan bejelentés érkezett fekete terepjárókról

<p>Csütörtök délután óta számtalan bejelentés érkezett a tiszalöki gyilkossággal kapcsolatban, a bejelentők fekete terepjárókról beszéltek a rendőröknek. A bejelentések mindegyikét megvizsgálták, de bűncselekmény előkészületére utaló adat vagy nyom nem merült fel - mondta el a Független Hírügynökségnek Fülöp Gergely, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. Hozzátette, hogy a faluban és a környéken tiszavasvári rendőrökön kívül a bevetési és készenléti rendőrség munkatársai is egész éjjel járőröztek, és most is ott vannak.</p>

A bejelentések azután érkeztek, hogy Bencze József országos főkapitány 10 millió forint nyomravezetői díjat szabott ki a tiszalöki gyilkosság után. A rendőrség kérte, hogy tegyen bejelentést, aki április 22-én, 21 óra és 21 óra 30 perc között Tiszalökön, a gyilkosság helyszíne környékén ismeretlen járművet vagy embert látott Tiszalök felől Tiszalök Újtelep felé haladni.

Mint a Független Hírügynökség már hírül adta, a később meggyilkolt férfit szerda este 10 óra előtt néhány perccel ébresztette a felesége, hogy indulnia kell dolgozni. Megitta a kávéját, és a ház előtt álló autója felé tartott, amikor a lövés érte. A lövedék mellkason találta: elvágódott, és azonnal meghalt. Állítólag az egyik szomszéd látott egy fekete autót, amely a ház közelében megállt, majd lekapcsolt fényszórókkal várakozott. A járműből egy magas, nagydarab embert látott kiszállni egy szomszéd. A nyomozást közben átvette a Nemzeti Nyomozó Iroda. Vizsgálják, hogy ennek az esetnek van-e köze az elmúlt időkben történt romák elleni erőszakos bűncselekményekhez. Egyelőre nem tudni, milyen fegyverből nyitott tüzet a támadó, fegyverszakértő tisztázza majd ezt a kérdést.

Romák ellen több tucat támadás történt az elmúlt másfél-két évben. 2008 júniusában például Galgagyörkön lőttek rá három házra, sérülés nem történt. Augusztusban Piricsén szintén romák lakta házakra lőttek, egy ember sérült meg. Szeptemberben, Nyíradonyban történt hasonló eset, de nem volt sérült. Szeptember végén Tarnabodon Molotov-koktélokkal és lőfegyverekkel vettek tűz alá három házat, de akkor sem sérült meg senki. November 3-án Nagycsécsen történt hasonló, ott azonban egy férfit és egy nőt - testvéreket megöltek a támadók. Alsózsolcán két emberre lőttek rá december közepén a házuk udvarán, egyikük megsérült. Tatárszentgyörgyön februárban gyújtottak fel egy házat, egy férfit és gyermekét lelőtték.

A családnál csütörtökön látogatást tett Kolompár Orbán, az Országos Cigány önkormányzat elnöke és Juhász Ferenc, a tércég szocialista országgyűlési képviselője is. Szerintük a politikai zűrzavar miatt történhetnek ilyen esetek Magyarországon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!