Friss hírek

2009.04.30. 16:23

FŐVÁROSI KÖZGYŰLÉS - Vita az új roma oktatási és kulturális központról

<p>Megszavazta csütörtöki ülésén a Fővárosi Közgyűlés a Fővárosi Roma Oktatási és Kulturális Központ létrehozását. Az elmúlt napokban roma civil szervezetek jelezték, hogy nem értenek egyet a tervezett Szentkirályi utcai helyszínnel. Ezért a főváros arra is kötelezettséget vállalt, hogy május 31-ig megvizsgálja,van-e más, alkalmas épület.</p>

A Fővárosi Roma Oktatási és Kulturális Központ a Napház Khamorro Klubmozi és Kisebbségi Kulturális Intézmény, illetve a Fővárosi Önkormányzat Cigány Ház-Romano Kher jogutódjaként jön létre. Ez utóbbiak ugyanis nem megfelelőek a feladatok ellátásához, a roma kultúra bemutatásához, oktatási feladatok ellátásához, kutatások folytatásához.

A vitában szót kapott Makai István, a Fővárosi Cigány Önkormányzat elnöke, aki a központ létrehozására kérte a képviselőket. Daróczi Ágnes, a Roma Integrációs Tanács civil oldalának elnöke viszont azt kérte, vegyék le az előterjesztést napirendről. Kifejtette: attól tart, hogy ha a főváros a várható 900 millió forintos állami támogatással létrehozza az új intézményt, akkor nem lesz esély egy országos központ kialakításához, amire szerinte a cigányság érdekében feltétlenül szükség lenne.

Demszky Gábor főpolgármester szerint a két intézmény létrehozása nem függ össze. Szerinte ha most elhalasztják a döntést, attól még tovább húzódik az országos központ ügye és nem indul el a fővárosi központ kialakítása sem. A főpolgármester arra hívta fel a figyelmet: a jelenlegi két roma intézmény méltatlan körülmények között működik. A Szentkirályi utcai, üresen álló egykori iskolaépület, amely a főváros tulajdona, sokkal jobb feltételeket biztosít. Horváth Csaba főpolgármester-helyettes a vitában ismertette azt a levelet, amelyet a főváros vezetése írt a miniszterelnöknek, ebben kezdeményezik az országos központ létrehozását, illetve annak előkészítését.

A közgyűlés végül megszavazta a Fővárosi Roma Oktatási és Kulturális Központ létrehozását, de a főváros arra is kötelezettséget vállalt, hogy május 31-ig megvizsgálja, van-e más, alkalmas épület.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!