Friss hírek

2009.04.30. 13:39

FORMA-1 - Új szabályok: költségvetési sapka, tiltott tankolás és kerékmelegítő

<p>Bejelentette a Forma-1-es világbajnokság jövő évi szabálymodósításait csütörtökön a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA). Ezek szerint jövőre bevezetik a költségvetési sapkát, amely az eredeti tervekkel ellentétben nem 30, hanem 40 millió fontban állapítja meg az istállók által elkölthető pénzt. A költségvetés szabályozása mellett jövőre tilos lesz a futamok során tankolni és eltűnnek a kerekekről a melegítők is.</p>

A költségvetési sapka önkéntes lesz, azok a csapatok, amelyek alávetik magukat a szabálynak különféle engedményeket kapnak. A 40 millió egész évre szól, de nem számít bele a motorok ára, a pilóták fizetése és egyéb kiadások, úgy mint a jótékonykodás, a büntetések és a reklámkiadások. A kisebb költségek ráadásul kedvezményekkel is járnak, jóval nagyobb technikai szabadásgot kapnak az érintett csapatok, mint korábban, ráadásul a motorokat is szabadabban kezelhetik, és annyit tesztelhetnek, amennyit csak akarnak.

A jövő évi futamok fontos változása egyébként, hogy a 24 eddig megengedett autó helyett 2010-ben már 26 versenyautó száguldozhat, ez elősegíti az új csapatok belépését a Forma-1-be. Jelenleg húsz autó áll rajthoz a hétvégéken.

Jövőre tilos lesz a tankolás is, az FIA ugyanis ezzel is a költségeket próbálja efaragni a száguldó cirkuszban. A csapatoknak tehát nem kell a drága töltőberendezéseket futamról futamra magukkal cipelni, a gyártók pedig új, és jobb üzemanyagok elállításában versenyezhetnek. 2010-ben pedig már a kerékmelegítő takarók is tilosak lesznek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!