Friss hírek

2009.04.06. 20:25

Folytatják a túlélők utáni kutatást Olaszországban - már több mint 150-en haltak meg

<p>Továbbra is túlélők után kutatnak Olaszország középső részén, amelyet erős földrengés rázott meg hétfőn hajnalban. Az olasz hatóságok hétfő esti adatai szerint a rezgés következtében már több mint 150 ember halt meg, a sebesültek száma mintegy 1500. Több mint 50 ezren váltak hajléktalanná. A földrengés miatt az olasz kormányfő szükségállapotot hirdetett ki a természeti katasztrófa sújtotta területen.</p>

Az olasz polgári védelem szóvivője szerint a földrengés sújtotta településeken az utórengésektől tartva, hétfőről keddre sokan az autójukban éjszakáznak, vagy rokonaikhoz költöznek ideiglenesen. A hatóságok szerint hétfő hajnali rezgés 26 városban és sok faluban okozott károkat. Az érintett településeken sok helyütt megszakadt az áram-, és vezetékes telefonszolgáltatás. Sok utat és hidat lezártak az utórengésektől tartva.

A Richter-skála szerint 6,3-as erősségű földrengés hétfőn, hajnali fél négy óra után történt, és mintegy 30 másodpercen át tartott. A rengés középpontja Rómától mintegy kilencven kilométerre észak-keletre volt, Abruzzo régióban. A pusztító földrengés miatt az olasz kormányfő, Silvio Berlusconi szükségállapotot hirdetett az érintett térségben, és lemondta a hétfőre tervezett moszkvai útját.

A mentésben mintegy 5 ezren vesznek részt, akik több ezer összeomlott épület romjait vizsgálják át túlélők után kutatva, és arra figyelmeztettek, hogy halálos áldozatok száma jelentősen nőni fog. Az olasz közbiztonsági hivatal vezetőjének elmondása szerint legalább tízezer épület rongálódott meg, aminek következtében több mint 50 ezer ember vált földönfutóvá.

A földrengés Abruzzo régió fővárosában okozta a legnagyobb pusztítást. A hegyvidéki, L Aquila középkori város épületeinek nagy részén repedések keletkeztek. A városi kórház előtt hétfőn több száz ember várt kezelésre, és az orvosok a szabad ég alatt látták el a sérülteket, mivel csak egy műtőt tudtak használni - írta az ANSA olasz hírügynökség. A városban működő egyetemi kórházat pedig lezárták, mert félő volt, hogy az épület összeomlik. A súlyos sérülteket helikopterrel szállították át más városokba.

Olaszország két geológiai törésvonalon fekszik, így gyakorta sújtják földrengések, főként az ország déli részét. Olasz sajtóhírek szerint egyébként a mostani rezgést egy kutató már néhány héttel korábban előre jelezte. De a polgári védelem szóvivője, Agostino Miozzo hajthatatlanul azt állította, hogy ez nem lehetséges.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!