Friss hírek

2009.04.16. 17:47

Felbonthatja a szerződést a nem hiteles mellékvízmérők tulajdonosaival a Fővárosi Vízművek

<p>Még mindig vannak olyan fogyasztók Budapesten, akik nem hitelesíttették lakásukban a mellékvízmérőket. Mivel a törvény értelmében az ilyen mérőeszközökből származó adatok alapján nem számlázhatnak, a Fővárosi Vízművek kénytelen lesz szerződést bontani az utolsó figyelmeztetésre sem reagáló ügyfelekkel - tájékoztatott csütörtöki közleményében a cég.</p>

A pontatlan mérőeszközök miatt a társasházi főmérőkön és az azokhoz kapcsolódó mellékmérőkön mért vízmennyiség közötti eltéréseket a társasházak kénytelenek megfizetni. A vízművek a mérésügyi törvény előírásai, illetve a mellékvízmérők hitelesítéséről gondoskodó fogyasztók érdekeinek védelmében kénytelen kezdeményezni a nem hiteles mellékvízmérők tulajdonosaival a szerződések megszüntetését - áll a közleményben. Erre elsőként a legrégebben lejárt hitelességű mellékvízmérők esetében kerül sor, amelyek között vannak olyanok is, amelyeket 15 évvel ezelőtt szereltek fel. Előfordulhat, hogy kevésbé régi, de már nem hiteles mérővel rendelkező fogyasztó szerződését is felbontják, ha ezt a társasház kifejezetten kéri.

Azoknak a fogyasztóknak, akiknek megszűnik a szerződése - azaz a felmondási időn, vagyis hatvan napon belül nem kezdeményezik mellékvízmérőjük cseréjét, illetve hitelesítését -, a vízdíjat a társasház érvényes belső működési szabályzata szerint, vízdíj-átalány formájában kell majd a társasháznak megfizetniük.

A hat évnél régebbi, vagyis a mérésügyi törvény szerint hitelesítésre, illetve cserére szoruló mellékvízmérők száma minden év elején több tízezerrel növekszik - azokkal a mérőkkel, amelyek hitelessége az előző év végén járt le, és tulajdonosaik nem gondoskodtak idejében hitelesítésükről. A Fővárosi Vízművek tájékoztatásának eredményeként a nem hiteles mellékvízmérők aránya mostanra a korábbi 50 százalékról 16 százalékra csökkent. 2008-ban több mint 200 ezer mellékvízmérőt hitelesíttettek a fogyasztók. A cég közleménye szerint, ha ez a tendencia így folytatódik, két-három éven belül már elenyésző lesz a lejárt hitelességű mellékvízmérők száma.

A társaság azt javasolja fogyasztóinak, hogy keressék fel a www.vizmuvek.hu honlapot vagy forduljanak közös képviselőjükhöz, és tájékozódjanak a csere, illetve hitelesítés lehetőségeiről.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!