Friss hírek

2009.04.18. 10:17

Európai vezető politikusok gratuláltak Bajnai Gordon miniszterelnökké választásához

<p>Bajnai Gordon miniszterelnök keddi kinevezése óta Angela Merkel német kancellár, Jean-Claude Juncker, Luxemburg miniszterelnöke, Nicolas Sarkozy francia elnök, José Luis Rodriguez Zapatero spanyol miniszterelnök, Vlagyimir Putyin orosz kormányfő, José Manuel Barroso az Európai Bizottság elnöke, illetve Thomas Mirow, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank elnöke is gratulált a magyar kormányfő megválasztásához - derül ki a Kormányszóvivői Iroda szombati közleményéből.</p>

Angela Merkel német kancellár gratuláló táviratában a két ország partnerségét és a további jó együttműködés fontosságát hangsúlyozta. Jean-Claude Juncker, Luxemburg miniszterelnöke levelében meggyőződését fejezte ki, hogy a két ország tovább tudja fejleszteni kétoldalú együttműködését. Nicolas Sarkozy francia elnök a két ország közötti stratégiai partnerség és a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésének fontosságát hangsúlyozta. José Luis Rodriguez Zapatero spanyol miniszterelnök a gratuláció mellett jelezte, hogy a spanyol kormány készen áll tovább erősíteni és elmélyíteni a két ország közötti kapcsolatokat. Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök is szívélyes gratulációját fejezte ki az új kormányfő megválasztása kapcsán.

José Manuel Barroso csütörtökön küldött üdvözlő üzenetében rámutatott, hogy Bajnai Gordon kritikus időben vette át Magyarország kormányzását. Az Európai Bizottság elnöke kifejtette: Magyarországnak - az unió többi országához hasonlóan - gyorsan kell cselekednie, hogy megküzdjön a nemzetközi gazdasági válság okozta nehézségekkel. A Bizottság elnöke ugyanakkor jelezte: kész együttműködni az új miniszterelnökkel a közös európai tervek sikeres teljesítésének érdekében, és sok sikert kívánt Bajnai Gordon munkájához.

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank elnöke gratuláló levelében ugyancsak arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar kormány óriási kihívásokkal néz szembe, hiszen egyszerre kell kezelnie a válság gazdaságra és az emberek életére gyakorolt hatásait, illetve strukturális reformokba kell kezdenie, hogy talpra állítsa a gazdaságot. Thomas Mirow ugyanakkor hangsúlyozta: az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank támogatni fogja Magyarország erőfeszítéseit, hogy újra növekedési pályára álljon a magyar gazdaság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!