Friss hírek

2009.04.23. 15:11

Erzsébetvárosi Ingatlanpanama - újabb gyanú: Hunvald pénzt és állást adott Kardos élettársának

<p>Újabb gyanú merült fel az erzsébetvárosi ingatlanpanama nyomozása közben Hunvald György VII. kerületi polgármester ellen. A Központi Nyomozó Főügyészség újabb gyanúja szerint a polgármester állást adott Kardos Péter, az önkormányzat pénzügyi bizottsága volt elnöke élettársának, Kardos szavazataiért cserébe. Mivel kevesellték az állásban kapott pénzt, megbízási szerződés alapján további pénzeket adtak ki Kardos egy barátján keresztül is az élettársnak. Az újabb gyanúsításokat Hunvald részben elismerte, Kardos szintén, de barátja megtagadta a vallomástételt.</p>

Hunvald Györgyöt most a korábbi bűncselekmények mellett "kötelesség megszegésére irányuló hivatali vesztegetés" bűntettével, nagyobb vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel és "folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás" vétségével gyanúsítják - tájékoztatta közleményében a Független Hírügynökséget Keresztes Imre, a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője.

Az újabb gyanú szerint Hunvald György, hogy megerősítse addigi hivatali együttműködésüket, jogtalan előnyt adott azért, hogy Kardos a képviselő-testületben továbbra is szavazataival támogassa. Hunvald ezért ősszel Kardos élettársának egy 96 ezer 800 forintos bruttó fizetéssel járó állást adott az Erzsébetvárosi Nevelési Tanácsadónál, adminisztrátor-asszisztensként. Ezt egyébként már 2008 nyara óta kérte Kardos Péter, de csak ősszel jött létre az ügylet. Kardos kevesellte a pénzt, ezért megállapodott a polgármesterrel, hogy megbízási szerződést kötnek egy barátjának nevére. A szerződés alapján a barát 2008 szeptemberétől 260 ezer forintos tanácsadói díjat kapott havonta. A férfi egyébként 2006-ban már kapott a polgármesteri keretből egy bérlakást, csak mert ismerte Kardost. Egyébként ő is régebb óta gyanúsítottja az ügynek.

Kardos barátja valójában nem végzett tanácsadói tevékenységet - mint ahogy ebben meg is állapodtak a megbízási szerződés létrejöttekor - de szeptembertől december végéig összesen bruttó 1 millió 40 ezer forintot fizettek ki a nevére. Hunvald György egyébként tavaly december végén felbontotta a szerződést, miután december 10-én Kardos előzetesbe került.

Hunvald György a hűtlen kezelés és az okirat hamisítás lényegét elismerte, de tagadta a hivatali vesztegetést. Kardos Péter részben ténybeli beismerő vallomást tett, Kardos barátja megtagadta a vallomástételt.

Mint a Független Hírügynökség már hírül adta, az erzsébetvárosi ingatlanpanama tavaly november végén kapott nagy visszhangot, a gyanú szerint egy hamis értékbecslést készítő ingatlanbecslő segítségével áron alul adtak el önkormányzati ingatlanokat egy vállalkozónak. A vállalkozó később off-shore cégek közbeiktatásával jóval magasabb áron értékesítette tovább az épületeket. Az önkormányzatnak okozott kár körülbelül egymilliárd forint lehet. Az ügyben eddig összesen 14 önkormányzati lakóház eladása kapcsán gyanúsították meg az érintetteket. Az önkormányzatnak ezzel majdnem egymilliárd forintos kárt okoztak a csalók, és megkísérelték további, több mint másfélmilliárdos üzletek nyélbe ütését. A főügyészség tavaly október vége óta 12 embert hallgatott ki gyanúsítottként, közülük 8 szabadlábon védekezik.

Az üggyel kapcsolatban Hunvald György mellett Gál György, a kerületi képviselőtestület gazdasági bizottságának elnöke - aki csúszópénzeket kapott - és Kardos Péter, a pénzügyi bizottság elnöke és az értékbecslő is előzetes letartóztatásban van. A polgármester ellen az eredeti gyanúsítás: "különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen, társtettesként, bűnszervezet tagjaként elkövetett csalás bűntett és más bűncselekmények." Az év elején újabb gyanú merült fel mindhárom politikussal kapcsolatban, hivatali visszaélés gyanúja. Ezek szerint rokonaiknak, ismerőseiknek bérlakásokat utaltak ki, azonnali, kedvezményes vételi lehetőséggel. A nyomozás még tart.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!