Friss hírek

2009.04.10. 14:11

EP-választás: legkésőbb ma mindenki megkapja a kopogtatócédulát

<p>Legkésőbb péntekig mind a 8 millió hazai választópolgár megkapja a június 7-i európai parlamenti választásokról szóló értesítést, benne az ajánlószelvényt, illetve az információkat arról, hogy hol és mikor adhatja le voksát. Amennyiben valakihez nem jut el ez a levél, a területileg illetékes jegyzőnél jelezheti a problémát, aki a lehető leghamarabb orvosolja azt - mondta el a Független Hírügynökségnek Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda (OVI) vezetője.</p>

A névjegyzéket szerdán tették közzé; aki lemaradt a listáról, április 15-én délután 4 óráig nyújthat be kifogást a helyi jegyzőnél. Az az uniós polgár, aki az uniós polgárok nyilvántartásában nem szerepel, április 30-ig kérheti a lakóhelye szerinti helyi választási iroda vezetőjétől a névjegyzékbe vételét - olvasható a www.valasztas.hu-n.

A külképviseleti névjegyzékbe vételt május 22-ig lehet kérni személyesen vagy meghatalmazott útján a lakcím szerint illetékes helyi választási iroda vezetőjétől. Ajánlott levélben is el lehet intézni, de a postai küldeménynek legkésőbb május 22-ig be kell érkeznie a helyi választási irodába. Ugyaneddig az időpontig lehet módosítani annak a külképviseletnek a megjelölését, ahol a választójogát gyakorolni kívánja a szavazó. Eddig kérhető a külképviseleti névjegyzékből való törlés is, illetve visszavétel a lakcím szerinti névjegyzékbe.

Ami a pártokat illeti, a listát és az azon szereplő jelölteket legkésőbb május 8-án délután négy óráig a minimálisan szükséges 20 ezer ajánlószelvény átadásával kell bejelenteni az Országos választási Bizottságnál (OVB). A párt nyilvántartásba vételéről az OVB a bejelentést követő 3 napon belül dönt; ez ellen 3 napon belül lehet felülvizsgálatot kérni a Legfelsőbb Bíróságtól, amelynek szintén 3 nap áll rendelkezésére a jogerős határozat meghozatalára.

Az OVI Választási Információs Szolgálata hétfőtől csütörtökig 8:30-tól 16:00-ig, pénteken 8:30-tól 13:30-ig várja a választók kérdéseit.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!